Ο ΣΕΒ τίμησε τον ξεχωριστό Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο

Ο ΣΕΒ τίμησε τον ξεχωριστό Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο

Σε ειδική συνεδρίαση του ΣΕΒ τιμήθηκε ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, που άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του στην κοινωνία

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσφορά του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου, πρωτοπόρου και οραματιστή της ελληνικής βιομηχανίας, που με την παρουσία και την πολυσχιδή θεσμική δράση του σφράγισε την επιχειρηματική και οικονομική ζωή της χώρας μας για πολλές δεκαετίες τίμησε σε ειδική συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, η διοίκηση του ΣΕΒ.

Στην εκδήλωση, παρουσία και μελών της οικογενείας, μίλησαν για την προσωπικότητα του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ Στέλιος Αργυρός, Ιάσων Στράτος, Χάρης Κυριαζής, ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η πρόεδρος του CSR Hellas Μαρία Αλεξίου και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ παρουσιάστηκε η προσωπογραφία του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου.

Η δύναμη και η ευθύνη

«Η εκδήλωση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του όχι μόνο με τον σύνδεσμό μας και τη βιομηχανία, αλλά με όλη την οικονομία και την κοινωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Σε έναν άνθρωπο με τεράστια συνεισφορά στη βιομηχανία και κοινωνία, που προσέφερε ευρύτερα πολύτιμες υπηρεσίες στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό και σε πολλές ακόμη πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας», τόνισε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης καλωσορίζοντας τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και τους προσκεκλημένους του Συνδέσμου.

Ο ΣΕΒ τίμησε τον ξεχωριστό Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο-1

Εκανε πράξη την έννοια της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Δημιούργησε αξίες, επιχειρηματικά πρότυπα και συμπεριφορές προς μίμηση.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ την περίοδο 1982-1988, πίστευε βαθιά στη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της βιομηχανίας, αλλά και στις κοινωνικές ευθύνες που απορρέουν από αυτή τη δύναμη. Ηγήθηκε του ΣΕΒ σε δύσκολους καιρούς για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, και υποστήριξε σθεναρά όχι μόνο την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ανταπόκριση της Ελλάδας στην πρόκληση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς: ανταγωνιστικότητα, περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού και του δημόσιου τομέα, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και εποικοδομητική συνεργασία όλων, κράτους, επιχειρηματιών, εργαζομένων.

Ανοιγμα προς την κοινωνία

Σκιαγραφώντας τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, ο κ. Βιδάλης ανέφερε επίσης ότι «είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί την ανάγκη ανοίγματος προς την κοινωνία, τόσο προκειμένου να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στην ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και υποχρεώσεις, όσο και στην ανάγκη διασύνδεσης της βιομηχανίας, και γενικότερα της επιχειρηματικότητας, με τις προσδοκίες της». Η ίδρυση του ΙΒΕΠΕ αλλά και του ALBA, δύο ιδιαίτερα σημαντικών πρωτοβουλιών των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, προωθήθηκε με γνώμονα την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων του ακριβώς διότι αντιλήφθηκε πως αυτό είναι το διαβατήριο για δυνατές επιχειρήσεις, ευτυχισμένους εργαζομένους και οικονομική και κοινωνική προκοπή. Εκανε πράξη την έννοια της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων ως ιδρυτικό μέλος του CSR Hellas, ενίσχυσε την εξωστρέφεια και προβολή του Συνδέσμου, πολλαπλασίασε τις δραστηριότητες του ΣΕΒ και πύκνωσε τις παρεμβάσεις του για το οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι ώστε να φθάνουν πιο άμεσα στον τελικό τους αποδέκτη, την κοινωνία. Παράλληλα υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας.

«Ηταν ένας χαρισματικός ηγέτης. Είχε βαθιά πίστη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και στη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην επίτευξη αυτού του στόχου. Είχε όμως και έναν ανθρώπινο κώδικα συμπεριφοράς, διανθισμένο με το λεπτό του χιούμορ», τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Στέλιος Αργυρός. Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος «άλλαξε το πρόσωπο του ΣΕΒ. Δεν ήταν πια ένας απλός συνδικαλιστικός φορέας, αλλά μια κοινωνική προσφορά με έμφαση στον άνθρωπο, δηλαδή τις αξίες που ακολουθεί ο τόπος για να αναπτυχθεί», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ιάσων Στράτος.

Ο κ. Χάρης Κυριαζής, πρώην πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ και πρόεδρος Δ.Σ. ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ, στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν αυτός που υλοποίησε τον μετασχηματισμό του ΣΕΒ σε εκπρόσωπο της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πολύ πέραν της βιομηχανίας. Η κ. Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος της CSR Hellas, αναφέρθηκε στις πρωτοπόρες πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχους «ανάπτυξη, παιδεία, υγεία, ασφάλεια και πρόληψη, δικαιοσύνη και συμπερίληψη για τους πιο αδύναμους». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο μήνυμά του τόνισε ότι ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος «ανήκε στη γενιά των βιομηχάνων που δημιούργησαν αξίες, επιχειρηματικά πρότυπα και συμπεριφορές προς μίμηση». Αναφέρθηκε ακόμη στην πεποίθηση του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ανεξάρτητους θεσμούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών, καθώς και ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας πρέπει να τους συμπεριλαμβάνει όλους και να μην περιορίζεται στο στενό πλαίσιο μιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελίτ».

Να είμαστε proactive

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής μιλώντας για τον εκλιπόντα σημείωσε ότι το αγαπημένο σύνθημα του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου ήταν «να είμαστε proactive – να προλαβαίνουμε τα γεγονότα», ενώ πίστευε κυριολεκτικά και μεταφορικά ότι «έχουμε όλοι χρέος σποράς». Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, επισήμανε ότι «ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος υπήρξε ο λαμπρότερος εκπρόσωπος της αστικής τάξης στη χώρα μας». Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε την προσωπογραφία του Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου και ευχαρίστησε όλους εκ μέρους της οικογένειάς του και ιδιαίτερα της γυναίκας του Μαριλένης Παπαλεξοπούλου που υπήρξε συνοδοιπόρος του για πάνω από 60 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή