HELLENiQ ENERGY: Με τρία μέλη το Δημόσιο στο Δ.Σ.

HELLENiQ ENERGY: Με τρία μέλη το Δημόσιο στο Δ.Σ.

Μετά τη μείωση του ποσοστού του στην εταιρεία στο 31,18% λόγω του placement

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο Δημόσιο θα εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της HELLENiQ ENERGY από τρία μέλη, ακόμη και στην περίπτωση που το ποσοστό του πέσει κάτω από 30% και μέχρι 25%. Το Δημόσιο θα εξακολουθεί να διορίζει τέσσερα μέλη σε περίπτωση που το ποσοστό του είναι πάνω από 35%.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε χθες με ποσοστό 95,26% τη σχετική πρόταση που είχε υποβάλει το ΤΑΙΠΕΔ πριν πραγματοποιηθεί το placement, με την ολοκλήρωση του οποίου το ποσοστό του Δημοσίου στην HELLENiQ ENERGY μειώθηκε στο 31,18% και της Paneuropean του ομίλου Λάτση στο 40,41%. Οι δύο βασικοί μέτοχοι διέθεσαν μέσω του Χρηματιστηρίου ένα συνολικό πακέτο μετοχών 11%. Μέχρι σήμερα το Δημόσιο διόριζε τα τέσσερα από τα έντεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της HELLENiQ ENERGY καθώς και τον πρόεδρο, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας με τον έτερο μέτοχο.

Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη γενική συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 20 (Εκλογή – σύνθεση – αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) του καταστατικού της εταιρείας και συγκεκριμένα του εδαφίου (α) της παραγράφου 2 και της παραγράφου 11 του άρθρου, προκειμένου να προβλεφθεί η μείωση του αριθμού των διοριζόμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από το ελληνικό Δημόσιο από τέσσερα σε τρία εφόσον η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου, άμεσα ή έμμεσα μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., είναι κάτω από το 35%, αλλά πάνω από το 25% των μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης εξήγησε πως η τροποποίηση αναφέρεται σε υποθετική μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου, κατ’ αρχάς γιατί όταν εστάλη η εισήγηση για την τροποποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε πραγματοποιηθεί το placement. Επίσης, όπως συμπλήρωσε, το καταστατικό θα πρέπει να προβλέπει οποιεσδήποτε πιθανές μελλοντικές μεταβολές στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέρισμα της τρέχουσας χρήσης, ο επικεφαλής του ομίλου κ. Σιάμισιης προανήγγειλε ότι θα είναι αυξημένο.

Ο κ. Σιάμισιης διευκρίνισε ότι στην έκτακτη γενική συνέλευση συμμετείχαν και οι νέοι επενδυτές, εκ των οποίων, όπως είπε, ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 50% είναι επενδυτές στην Ελλάδα και ένα ποσοστό ελαφρώς κάτω από το 50% επενδυτές εκτός συνόρων. Στην κατανομή ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν τα επενδυτικά ταμεία, με ποσοστό 70%-80%. Κάποια από αυτά επέλεξαν να πουλήσουν σχετικά άμεσα το χαρτοφυλάκιό τους, μετά τη διανομή μετοχών. Οπως σημείωσε, πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται συχνά από funds σε τέτοιες συναλλαγές, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα της μετοχής.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέρισμα της τρέχουσας χρήσης, ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα είναι αυξημένο. «Το 2023 είναι μια πολύ καλή χρονιά», τόνισε και πρόσθεσε ότι η διοίκηση θα κάνει πρόταση για αυξημένο μέρισμα τον Φεβρουάριο με τα τελικά αποτελέσματα της χρήσης. Σημειώνεται πως το τακτικό μέρισμα είναι ανάμεσα στα 40 με 50 λεπτά του ευρώ.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, ενώ σχετικά με τη Lukoil ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο να εξαγοράσει διυλιστήριο η εταιρεία, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Σιάμισιης είχε δηλώσει προσφάτως ότι μέσα σε διάστημα τριών – έξι μηνών θα ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις ως προς τη συμμετοχή της HELLENiQ ENERGY στην εταιρεία, στην κατεύθυνση είτε της εξαγοράς του 35% που κατέχει από το Δημόσιο ή από τρίτο επενδυτή, είτε ακόμη και του πλήρους ελέγχου της από την HELLENiQ ENERGY.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή