Οι έντεκα εξαγορές ελληνικών startups που ξεχώρισαν πέρυσι

Οι έντεκα εξαγορές ελληνικών startups που ξεχώρισαν πέρυσι

Στην πρώτη θέση της λίστας η εταιρεία αγροτεχνολογίας Augmenta, η οποία, έναντι 103 εκατ. ευρώ, εξαγοράστηκε από την κατασκευάστρια τρακτέρ CNH Industrial

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 11 εξαγορές, κάποιες εκ των οποίων ξεπέρασαν σε αξία τα 100 εκατ. ευρώ, έκλεισε το 2023 για τον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σε μια εποχή ωστόσο που, εξαιτίας και του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, παρατηρήθηκε μια διόρθωση στις αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνολογίας παντού στον κόσμο.

Οπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Found.ation με τίτλο «Startups in Greece 2023-2024», το 2023 ξεχώρισε η εξαγορά μικρών νεοφυών επιχειρήσεων από αμερικανικούς κολοσσούς, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Dell, Intel, Hewlett Packard Enterprise αλλά και η Cisco. Οι συγκεκριμένες εξαγορές έλαβαν τη μορφή του acqui-hiring, καθώς είναι μικρής αξίας, και είχαν ως βασικό στόχο την απορρόφηση του ταλέντου, δηλαδή της ολιγομελούς ομάδας της νεοφυούς εταιρείας.

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις κορυφαίες εξαγορές για το 2023 βρίσκεται η εταιρεία αγροτεχνολογίας Augmenta, η οποία, έναντι 103 εκατ. ευρώ, εξαγοράστηκε από τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια τρακτέρ παγκοσμίως, CNH Industrial. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 στον Βόλο από δύο φοιτητές, τους Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και Γιώργο Βαρβαρέλη. Οι δυο τους ανέπτυξαν ένα σύστημα με πολυφασματικές κάμερες που εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αντιλαμβάνεται τα σημεία που η καλλιέργεια χρειάζεται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό.

Δεύτερη στη λίστα κατατάσσεται η Marine Traffic, εταιρεία που έχει αναπτύξει τη διαδεδομένη εφαρμογή ναυτιλιακών υπηρεσιών και tracking πλοίων και εξαγοράστηκε από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Kpler. Ακολουθεί η εξαγορά της DeepSea που περιήλθε στον έλεγχο της ιαπωνικής εταιρείας Nabtesco, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο. H DeepSea έχει αναπτύξει πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης η οποία μέσα από τη συλλογή –σε πραγματικό χρόνο– δεδομένων που αφορούν την απόδοση των εμπορικών πλοίων (δεξαμενόπλοια, κοντέινερ), κατά τη διάρκεια της πλεύσης, δημιουργεί μοντέλα για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους (εξοικονόμηση καυσίμου, μείωση εκπομπών άνθρακα) λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε πλοίου κ.λπ.

Επεται η εξαγορά της Arrikto, η οποία κατέληξε στον αμερικανικό κολοσσό HPE, εννέα χρόνια μετά την ίδρυσή της και έπειτα από δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την άντληση νέων κεφαλαίων, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η εξαγορά της OilX από την Energy Aspects. Εκτη στη λίστα βρίσκεται η εταιρεία CodeBGP που απορροφήθηκε από την αμερικανική Cisco. Πρόκειται για spin off του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), που αναπτύσσει λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP, με στόχο την ασφαλή λειτουργία του Διαδικτύου.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη οι εξαγορές της Seervision καθώς και της εταιρείας λογισμικού στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, Aquanetix, από αμερικανική εταιρεία. Τέλος, αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, όπως είχε γράψει η «Κ», η ελληνική InAccel περιέρχεται στον έλεγχο της Intel σε ένα deal που κατά πληροφορίες κινείται κάπου στα 2 εκατ., ενώ ακόμη ένας κολοσσός, αυτός της Dell, απορρόφησε την ελληνική Mist.iο των Χρήστου Ψάλτη και Δημήτρη Μωραΐτη. Η εταιρεία παρέχει λύσεις για τη διαχείριση του cloud (cloud management platform) και μέλη της ομάδας της απασχολούνται ήδη σε project της. Τέλος, τη λίστα ολοκληρώνει η εξαγορά της υπηρεσίας μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών Kineo από την Instacar.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή