Autohellas: Ομολογιακό δάνειο 200 εκατ.

Autohellas: Ομολογιακό δάνειο 200 εκατ.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν σε αποπληρωμή δανείων και αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκδοση πενταετούς διάρκειας κοινού ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ), ύψους έως 200 εκατ. ευρώ (με ελάχιστο ποσό τα 150 εκατ. ευρώ), μέσω δημόσιας προσφοράς, προχώρησε ο όμιλος βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας ενοικίασης και εμπορίας αυτοκινήτων Autohellas. Μετά τη χθεσινή έγκριση του ενημερωτικού δελτίου, η δημόσια προσφορά ξεκινάει στις 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 19 του μηνός.

Από τα καθαρά προς άντληση κεφάλαια –περίπου 195,4 εκατ. ευρώ– 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, του οποίου το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 677,8 εκατ. ευρώ. Ποσό 56 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων, ενώ περίπου 40 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για κεφάλαιο κίνησης. Στόχος του κοινού ομολογιακού δανείου είναι να εκδοθούν έως 200.000 κοινές, ονομαστικές, άυλες, έντοκες ομολογίες, με διάρκεια 5 ετών και ονομαστική αξία 1.000 εκάστη, δίνοντας στο ευρύ επενδυτικό κοινό, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, τη δυνατότητα συμμετοχής στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Autohellas, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη.

«Διαχρονικά ως εταιρεία επενδύουμε σε όσα μας οδηγούν μπροστά. Στοχεύουμε στη μεγέθυνση των δραστηριοτήτων μας, στην εξειδίκευση των ανθρώπων μας και τη δυναμική ανάπτυξη του στόλου οχημάτων μας προκειμένου να προσφέρουμε καινοτόμες λύσεις και υπηρεσίες στους πελάτες μας. Η έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου στην οποία προχωράμε, θα υποστηρίξει περαιτέρω το αναπτυξιακό μας πλάνο και τον ευρύτερο επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas Ευτύχιος Βασιλάκης.

Η αύξηση του τουρισμού, η ενίσχυση της ζήτησης για leasing αυτοκινήτων και η ανάγκη για υλοποίηση επενδύσεων για την ανανέωση του στόλου των εταιρειών με αυτοκίνητα με περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο μίσθωσης και εμπορίας αυτοκινήτων. Προς την κατεύθυνση αυτή η Autohellas, που προσθέτει συστηματικά στον στόλο της πράσινα οχήματα, υλοποιεί επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για αγορά αποκλειστικά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων.

Οπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο, οι προοπτικές για το 2024 αναφορικά με τα μεγέθη σε επίπεδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων, καθώς και συνολικών εσόδων, παραμένουν θετικές. Ωστόσο, κινούνται σε συντηρητικά επίπεδα, διότι οι τιμές ενοικίασης θα υποστούν πίεση λόγω αφενός της ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού και αφετέρου της αύξησης της διαθεσιμότητας αυτοκινήτων, η οποία θα επηρεάσει και τις τιμές πώλησης των πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται, μέσω των θυγατρικών του, στις αγορές των Βαλκανίων και της Κύπρου και από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και στην Πορτογαλία. Κατά το πρώτο εξάμηνο 2023 στις αγορές αυτές η τουριστική κίνηση ανέκαμψε, φτάνοντας τα επίπεδα του 2019. Ο ρυθμός ανάκαμψης παρέμεινε το ίδιο ισχυρός και στο δεύτερο εξάμηνο 2023, επιστρέφοντας στα φυσιολογικά επίπεδα προ πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ταξιδιωτική κίνηση, επηρεάστηκαν θετικά. Η προσθήκη της θυγατρικής στην Πορτογαλία, που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, επηρέασε σημαντικά την αύξηση των μεγεθών της διεθνούς δραστηριότητας κατά το εποχικά ισχυρό β΄ εξάμηνο του 2023.

Οι προοπτικές για το 2024 στις θυγατρικές εκτός Ελλάδος ως προς τα μεγέθη, σε επίπεδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και πώλησης πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων, παραμένουν συντηρητικά θετικές, δεδομένης της ομαλοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της επάρκειας αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή