Aegean: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2023

Aegean: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2023

Η αεροπορική εταιρεία μετέφερε συνολικά πέρυσι 15,5 εκατ. επιβάτες

aegean-ρεκόρ-επιβατικής-κίνησης-το-2023-562825906

Τις περισσότερες από ποτέ θέσεις προσέφερε το 2023 η Aegean, εμφανίζοντας νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης. Πέρυσι, η αεροπορική διέθεσε κατά 20% περισσότερες θέσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 18,5 εκατ. και είναι κατά 800.000 περισσότερες, έναντι του 2019.

Μετέφερε 15,5 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι μεγαλύτερος κατά 26%, έναντι του 2022. Στο δίκτυο εξωτερικού η Aegean προσέφερε κατά 2,2 εκατ. περισσότερες θέσεις που ανήλθαν συνολικά σε 11,1 εκατ., μεταφέροντας 9,2 εκατ. επιβάτες ή κατά 29% περισσότερους έναντι του 2022. Αυξημένη κατά 22% εμφανίστηκε και η επιβατική κίνηση εσωτερικού, αποτυπώνοντας τη θετική επίπτωση της αυξημένης διασυνδεσιμότητας των νησιών μέσω Αθήνας, λόγω της διεύρυνσης του δικτύου εξωτερικού, αλλά και της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Μικρότεροι περιφερειακοί προορισμοί, όπως η Σητεία, η Σκύρος, η Νάξος, η Λήμνος, είχαν εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης. Συνολικά, η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 83,4% από 79,4% το 2022.

«Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Aegean και για τον ελληνικό τουρισμό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για τη διεύρυνση των επιλογών των επιβατών μας, την ποιοτική αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, αλλά και τη διευκόλυνση της διάχυσης του τουριστικού προϊόντος, ώστε η δυναμική της εταιρείας και της χώρας να διατηρηθεί και τη νέα χρονιά, παρά τις προκλήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Η Aegean διέθεσε 20% περισσότερες θέσεις, οι οποίες ανήλθαν σε 18,5 εκατ.

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η επιβατική κίνηση της Aegean και στον κόμβο της Αθήνας, με την αεροπορική να διακινεί, σε ετήσια βάση, κατά 27%, δηλαδή 13 εκατ. επιβάτες από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» του οποίου τους ρυθμούς ανάπτυξης τροφοδότησε. Από το αεροδρόμιο της Αθήνας η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού ενισχύθηκε κατά 22%, σε 5,7 εκατ., συγκριτικά με το 2022, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 32%, σε 7,2 εκατ. άτομα. Ενίσχυση της τάξεως του 28% παρουσίασε η επιβατική κίνηση και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό των επιβατών στο δίκτυο εξωτερικού να σημειώνει αύξηση κατά 33% συγκριτικά με το 2022. Η επίδοση αυτή είναι απόρροια της συστηματικής επένδυσης της εταιρείας σε προσφερόμενες θέσεις, αλλά και νέους προορισμούς εξωτερικού όλο τον χρόνο.

Πέρυσι, η Aegean πρόσθεσε περισσότερους από 30 νέους προορισμούς εξωτερικού το καλοκαίρι, και ιδίως τον χειμώνα, διαθέτοντας δίκτυο 180 προορισμών σε 49 χώρες. Ενίσχυσε ακόμη την προσφερόμενη χωρητικότητά της με σχεδόν 2,2 εκατ. περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εξωτερικού συγκριτικά με το 2022. Η αεροπορική παρατηρεί ότι η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια από Ελληνες και οι καλές επιδόσεις του τουρισμού ενίσχυσαν τους κόμβους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τροφοδοτώντας με μεγαλύτερη κίνηση λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς.

Η αεροπορική συνέβαλε καταλυτικά στη διάχυση του τουριστικού προϊόντος, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και κατά τους χειμερινούς μήνες. Νέοι προορισμοί, όπως το Ντουμπάι, το Ινσμπρουκ και η Μπρατισλάβα, αλλά και η διατήρηση θερινών δρομολογίων (π.χ. από Αθήνα προς Μπρίστολ, Μάλαγα, Μπιλμπάο κ.ά.) κατά τη χειμερινή περίοδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χιλιομετρικών θέσεων κατά 23%, ξεπερνώντας τα 20 δισ. χιλιομετρικές θέσεις σε σχέση με το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή