Κρίσιμη η είσπραξη 6,9 δισ. φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κρίσιμη η είσπραξη 6,9 δισ. φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων γίνονται ολοένα και δυσκολότερα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aγώνα δρόμου για την είσπραξη δύο ακόμη δόσεων δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ εντός του 2024, επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, όπως πέρυσι με τις εκλογές που πήγε πίσω μια δόση επιχορηγήσεων.

Η κρισιμότητα φαίνεται από το γεγονός ότι –όπως είπε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης– πάνω από το 60% του προβλεπόμενου στον προϋπολογισμό ρυθμού ανάπτυξης 2,9% θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά το ΠΔΕ προβλέπεται να φτάσει το 2024 στα 12,2 δισ. ευρώ.

Οκτώ προαπαιτούμενα, ορόσημα και στόχοι, μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα από τα 20 συνολικά για να υποβληθεί το 4ο αίτημα πληρωμής, έως τον Απρίλιο, είπε χθες ο αρμόδιος διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης. Θα αποτελείται από δάνεια 2,3 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις 1 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το 5ο αίτημα, τον Σεπτέμβριο, για δάνεια 2,3 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις 1,3 δισ. ευρώ. Τα προαπαιτούμενα γίνονται όλο και πιο δύσκολα, καθώς αφορούν ολοκλήρωση έργων, που συχνά ενδέχεται να σκοντάψουν είτε σε αδυναμίες των τοπικών αρχών είτε σε εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, έως τον Αύγουστο του 2026. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 14,7 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα δικαιούται μετά την τελευταία αναθεώρηση 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,7 δισ. δάνεια και 18,2 δισ. επιχορηγήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα δυόμισι χρόνια πρέπει να απορροφηθούν 21,3 δισ. ευρώ, άρα να μη χαθεί ούτε μία από τις προγραμματισμένες δόσεις. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καβαλάκη, οι μέχρι στιγμής απορροφήσεις αντιπροσωπεύουν ως ποσοστό του ΑΕΠ (8,1%) το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ενταχθεί στις επιχορηγήσεις 746 έργα, προϋπολογισμού 21,45 δισ. ευρώ, σχεδόν το σύνολο του αρχικού προϋπολογισμού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές 5,24 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, έχουν συμβασιοποιηθεί 269 (εκ των οποίων 128 μικρομεσαίων επιχειρήσεων), συνολικού προϋπολογισμού 10,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,62 δισ. αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι 2,2% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής 14 έτη. Από τα ενεργά προγράμματα, τα μεγαλύτερα είναι τα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ, οι Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας και R&D –200 εκατ. ευρώ– και η Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων, 139 εκατ. ευρώ. Αναμένεται το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και συγκεκριμένα για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, βεβαίως, «τρέχει» και το ΕΣΠΑ 2021-2027, με μεγάλο αριθμό προσκλήσεων να δημοσιεύεται την περίοδο αυτή –τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται το Ερευνώ-Καινοτομώ, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός. Ο ίδιος είπε ότι πάνω από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση της Ενωσης σε ό,τι αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή