Πήγαν στα αμοιβαία για αποδόσεις

Πήγαν στα αμοιβαία για αποδόσεις

Νέες εισροές 3,2 δισ. το 2023 – Στα διεθνή ομολογιακά η μερίδα του λέοντος

πήγαν-στα-αμοιβαία-για-αποδόσεις-562832017

Νέες εισροές ύψους 3,2 δισ. ευρώ κατέγραψε το 2023 ο τομέας των αμοιβαίων κεφαλαίων, σημειώνοντας παράλληλα υψηλές αποδόσεις.

Οι μεγαλύτερες εισροές ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ εντοπίζονται στα διεθνή ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, οι αποδόσεις των οποίων διαμορφώθηκαν πάνω από 4%. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας (target maturity), που προωθούν όλες οι τράπεζες μέσω των ΑΕΔΑΚ τους και τα οποία έχουν προσελκύσει μέχρι σήμερα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του ετήσιου μερίσματος που ενσωματώνουν, αποτελώντας ελκυστική επιλογή για αποταμιευτές με χαρακτηριστικά σταθερού εισοδήματος.

Πού επενδύουν

Τα αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας –συνήθως την 5ετία ή μικρότερη διάρκεια– επενδύουν σε εταιρικούς κυρίως ή κρατικούς τίτλους και αποτέλεσαν μέχρι σήμερα ελκυστική επιλογή σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς οι αποδόσεις τους διαμορφώθηκαν μεταξύ 2,5%-3% έναντι 1%-1,5% που ήταν η μέση ετησιοποιημένη απόδοση για το 2023 των προθεσμιακών καταθέσεων. Εκτός από την ετησιοποιημένη απόδοση, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν και από την υπεραπόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου στη λήξη του προϊόντος, ανάλογα με την πορεία των αγορών.

Παρόμοιες εκδόσεις «τρέχουν» όλες οι τράπεζες και η τάση που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες είναι η διάθεση παρόμοιων προϊόντων μικρότερης διάρκειας (συνηθέστερη πλέον η 24μηνη περίοδος) ανταγωνιζόμενα ευθέως τις προθεσμιακές καταθέσεις. Οι μέσες αποδόσεις διαμορφώνονται σήμερα κοντά στο 2,5%, αλλά η προοπτική μείωσης των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει τις νέες εκδόσεις, περιορίζοντας την απόδοση.

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις, η απόδοσή τους θα κινηθεί πάνω από αυτή των προθεσμιακών καταθέσεων που διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 1,7% σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες.

Από 10.000 ευρώ

Οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία ομολογιακά έχουν μικρό ποσό εισόδου συνήθως 10.000 ευρώ και με βάση την πολιτική των τραπεζών επιδιώκεται να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά των άλλων επιλογών σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσουν τμήμα των καταθετών σε μακροχρόνιας διάρκειας τοποθετήσεις με περιορισμένο ρίσκο.

Να σημειωθεί ότι έως τις 26 Ιανουαρίου η Alpha Bank διαθέτει το «Ομολογιακό Alpha Target Maturity», που λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του 2026 και το οποίο παρέχει εκτιμώμενη απόδοση σε όσους διακρατήσουν την επένδυσή τους έως τη λήξη από 4,6% έως 5%.

Οι αποδόσεις τους διαμορφώθηκαν μεταξύ 2,5%-3% έναντι 1%-1,5% που ήταν η μέση ετησιοποιημένη απόδοση πέρυσι των προθεσμιακών καταθέσεων.

Αντίστοιχα η Eurobank διαθέτει έως τα τέλη Φεβρουαρίου του αμοιβαίο κεφάλαιο GF Target Maturity VΙΙ Ομολογιακό, το οποίο είναι 5ετούς διάρκειας –λήξη έως τις 31 Μαρτίου του 2029– και το οποίο επιδιώκει τη διανομή μερίσματος έως 3% τον πρώτο χρόνο. Νέα έκδοση της κατηγορίας target maturity διετούς διάρκειας αναμένεται να διαθέσει από σήμερα και η Εθνική Τράπεζα με εκτιμώμενη απόδοση 4,5%-5% συνολικά στη λήξη της επένδυσης. Εως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται επίσης η νέα έκδοση της ίδιας κατηγορίας από την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει την πρωτιά το 2023 στη συγκεκριμένη κατηγορία α/κ με συνολικές τοποθετήσεις ύψους 1,07 δισ. ευρώ το 2023.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, η συνολική αγορά συλλογικών επενδύσεων που διαχειρίζονται οι ελληνικές ΑΕΔΑΚ παρουσίασε αύξηση ενεργητικού κατά 44% από την αρχή του έτους και το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων ανήλθε στα 15,8 δισ. ευρώ έναντι 10,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Οι συνολικές εισροές για το 2023 ανήλθαν στα 3,2 δισ. ευρώ, επίπεδο-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Η κατάταξη

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των ΑΕΔΑΚ με βάση το ενεργητικό τους στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ με συνολικό ενεργητικό 4,2 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 26,47% και ακολουθεί η Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ με συνολικό ενεργητικό 3,4 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 21,8%, η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ με ενεργητικό 3,2 δισ. ευρώ και μερίδιο 20,5%, ενώ η Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ έκλεισε το 2023 με συνολικό ενεργητικό 1,7 δισ. ευρώ και μερίδιο 10,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή