Υπερβολικές οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων

Υπερβολικές οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων

Τι εκτιμούν διεθνείς οίκοι και τι διαμηνύουν Λαγκάρντ και αξιωματούχοι της ΕΚΤ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες της αγοράς για την ημερομηνία εκκίνησης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και για το συνολικό μέγεθος των μειώσεων φέτος, είναι πρόωρες και υπερβολικές, διαμηνύουν οι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι ίδιοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Οι αγορές τιμολογούν πως η πρώτη μείωση θα έρθει ακόμα και τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν άλλες πέντε μειώσεις έως τα τέλη του 2024, συνολικού ύψους 150 μονάδων βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 2,5% από το ιστορικό υψηλό του 4% σήμερα. Επενδυτικοί οίκοι ωστόσο βλέπουν την παραπάνω εκτίμηση ως απίθανη, τοποθετώντας την πρώτη μείωση τον Ιούνιο με το επιτόκιο καταθέσεων να περιορίζεται στο 3%-3,25% στα τέλη του 2024.

Η πραγματικότητα είναι πως από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του 2023, τα μηνύματα που στέλνουν αξιωματούχοι σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση του κύκλου σύσφιγξης, κάθε άλλο παρά σαφή είναι, γεγονός που έχει προκαλέσει και έντονη μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθούν μειώσεις επιτοκίων, ωστόσο τα πρώτα σχόλια του 2024 από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Λαγκάρντ, υποδηλώνουν ότι η χαλάρωση της πολιτικής μπορεί να μην είναι πολύ μακριά.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησαν μια αλλαγή, καθώς αναγνώρισε ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια πιθανόν να είναι μια μείωση, ενώ τόνισε ότι αυτό θα συμβεί «μόλις έχουμε βεβαιότητα» πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% το 2025. Ανάλογα ήταν και τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, είπε ωστόσο ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις για τον πληθωρισμό ήταν «ευχάριστα νέα» για την οικονομία, γεγονός που φέρνει τη μείωση των επιτοκίων πιο κοντά, και σίγουρα νωρίτερα από ό,τι ανέμενε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα.

Οικονομολόγοι βλέπουν τρεις έως τέσσερις μειώσεις φέτος, ξεκινώντας τον Ιούνιο.

Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα «περιστέρια» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε συνέντευξη το Σαββατοκύριακο ότι μία υπερβολικά γρήγορη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πληθωρισμού, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Οπως τόνισε, η ΕΚΤ θα έχει βασικά στοιχεία στα χέρια της μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να αποφασίσει για την πρώτη σε μια σειρά πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.

Ολα τα παραπάνω φυσικά κάνουν την πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024, στις 25 Ιανουαρίου, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο Σεντένο άλλωστε έχει δηλώσει πως τον Ιανουάριο ίσως να συζητηθούν «τα κριτήρια και το timing της πρώτης μείωσης των επιτοκίων».

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πάντως πως η πρώτη μείωση δεν θα έλθει τόσο σύντομα όσο «ελπίζουν» οι αγορές. Βλέπουν τρεις έως τέσσερις μειώσεις φέτος, ύψους 25 μ.β. η καθεμιά, ξεκινώντας τον Ιούνιο, με το επιτόκιο καταθέσεων να υποχωρεί στο 3%-3,25%.

«Πιστεύουμε ότι τα ενθαρρυντικά σημάδια στο μέτωπο της ανάπτυξης θα αμβλύνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, διατηρώντας την εστίασή της στον πληθωρισμό», σημειώνουν σε έκθεσή τους οι οικονομολόγοι της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι και Σάιμον Ουέλς. Θεωρούν πως η Λαγκάρντ, κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, θα μπορούσε να επισημάνει ότι οι νέες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ που θα δημοσιευθούν τον Μάρτιο, θα αποτελέσουν την αφορμή για να επαναξιολογηθούν τα επόμενα βήματα από την άποψη της πολιτικής.

Η HSBC εκτιμά έτσι πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα έλθει τον Ιούνιο, ενώ βλέπει άλλες δύο μειώσεις στη συνέχεια φέτος, ύψους 25 μ.β. η καθεμιά – με το επιτόκιο να κλείνει το έτος στο 3,25%.

Και η Bank of America «βλέπει» μία μείωση επιτοκίων κάθε τρίμηνο το 2024, από τον Ιούνιο, και μία μείωση ανά συνεδρίαση το 2025, έως ότου τα επιτόκια φτάσουν το 2%.

«Αργότερα και σταδιακά» είναι το μότο της ING για την εκκίνηση και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων φέτος. Εκτιμά και αυτή πως θα γίνεται μία μείωση 25 μ.β. κάθε τρίμηνο, ξεκινώντας τον Ιούνιο. «Είναι πρόωρο να κηρύξει η ΕΚΤ νίκη απέναντι στον πληθωρισμό ήδη από την άνοιξη», τονίζει.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις φέτος ύψους 25 μ.β., η καθεμιά, ξεκινώντας τον Ιούνιο, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3% στα τέλη του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή