Jumbo: Ξεπέρασε το 1 δισ. ο τζίρος του ομίλου το 2023

Jumbo: Ξεπέρασε το 1 δισ. ο τζίρος του ομίλου το 2023

Η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη χρηματική διανομή προς τους μετόχους της, ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φράγμα του ενός δισ. ευρώ ετήσιου τζίρου έσπασε το 2023 η Jumbo, 37 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου καταστήματος της εταιρείας στη Γλυφάδα, το 1986, εξέλιξη που καθιστά τον όμιλο έναν από τους κορυφαίους λιανεμπόρους στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη χρηματική διανομή προς τους μετόχους της, ύψους 0,60 ευρώ/μετοχή, απόφαση η οποία αναμένεται να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που ορίστηκε για τις 7 Φεβρουαρίου 2024. Το συνολικό προς διάθεση ποσό ανέρχεται σε 81.635.855,40 ευρώ και αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, οι πωλήσεις του το 2023 αυξήθηκαν κατά 14% περίπου σε σύγκριση με το 2022, κάτι που σημαίνει ότι ανήλθαν σε περίπου 1,082 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση υψηλότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης 12% που είχε εκτιμήσει η διοίκηση της Jumbo μέσα στο 2023.

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία δεν παραλείπει να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διαταραχή στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων διά θαλάσσης από την Ασία στην Ευρώπη. Αλλωστε ο μεγαλύτερος όγκος προϊόντων της Jumbo εισάγεται από την Κίνα και την Ινδία. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εκμετάλλευση της παρούσας συγκυρίας από τους μεγάλους διεθνείς μεταφορικούς ομίλους logistics, τους οποίους η διοίκηση της Jumbo κατηγορεί ότι «χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα για να υπερδιπλασιάσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ είναι σε ισχύ ετήσια εκατέρωθεν δεσμευτικά συμβόλαια για το 2024».

Και η ανακοίνωση συνεχίζεται: «Ο όμιλος Jumbo δηλώνει ότι δεν πουλά –και συνεπώς δεν προτίθεται να προσφέρει– συγκυριακά υπερτιμημένα προϊόντα που θα επιβαρύνουν τον Ελληνα καταναλωτή περαιτέρω στην ήδη δυσανάλογη αύξηση τιμών. Τα προϊόντα επιλέγονται ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες των καταναλωτών. Για αυτό τον λόγο, ο όμιλος Jumbo αρνείται να προμηθευτεί και να διαθέσει στα καταστήματά του προϊόντα που ανατιμώνται με τεχνικές και μεθόδους που δεν συνάδουν με τα διεθνώς παραδεκτά εμπορικά ήθη».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο κ. Βακάκης είχε μεταβεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στην Κίνα προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους προμηθευτές του και να προβεί σε νέες συμφωνίες.

Οι πωλήσεις του ομίλου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14% περίπου το 2023 σε σύγκριση με το 2022 και κατά 4% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου παραμένουν εκτός λειτουργίας ένα κατάστημα στη Λάρισα και ένα στην Καρδίτσα, καθώς υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel».

Στην Κύπρο οι πωλήσεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 4% και συνολικά το 2023 κατά 11%.

Στη Βουλγαρία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12% τον Δεκέμβριο και κατά 13% όλο το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Στη Ρουμανία οι πωλήσεις τον Δεκέμβριο κατέγραψαν αύξηση 18% και το 2023, 15%.

Στο τέλος του 2023 η Jumbo αριθμούσε 85 καταστήματα, από τα οποία 53 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 17 στη Ρουμανία. Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει για το 2024 τη λειτουργία τριών ακόμη στη Ρουμανία και ενός στην Κύπρο. Μέσω συνεργασιών franchising ο όμιλος έχει παρουσία σε 7 ακόμη χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ) με 36 καταστήματα που φέρουν το σήμα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή