Ενα δισ. επιπλέον έσοδα από αναπτυξη, τουρισμό και e-συναλλαγές

Ενα δισ. επιπλέον έσοδα από αναπτυξη, τουρισμό και e-συναλλαγές

Αυξημένα ήταν τα έσοδα από ΦΠΑ το 2023, σε σύγκριση με αυτά που είχαν εκτιμηθεί ένα χρόνο πριν, στον προϋπολογισμό του 2023

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις σε ανάπτυξη και τουρισμό, καθώς και η ταχύτερη επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφεραν περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ το 2023, σε σύγκριση με αυτά που είχαν εκτιμηθεί ένα χρόνο πριν, στον προϋπολογισμό.

Τα έσοδα από ΦΠΑ, όπως προκύπτει από το χθεσινό δελτίο με τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προύπολογισμού του 2023 ανήλθαν σε 23,385 δισ., έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 22,198 δισ. ευρώ. Αν και το μέγεθος στον προϋπολογισμό εκφράζεται σε δεδουλευμένη βάση, δηλαδή περιλαμβάνει και τα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2024, τα οποία εγγράφονται στο 2023, ενώ το δελτίο είναι σε ταμειακή βάση, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών. Δεδομένου, λοιπόν, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ότι το 2023 ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη του προύπολογισμού (3,5% αντί 5%), ενώ η ανάπτυξη υψηλότερη (2,4% αντί 1,8%), η διαφορά των εσόδων από ΦΠΑ εκτιμάται ότι οφείλεται κατά 400 εκατ. ευρώ στην υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή στην μεγαλύτερη ανάπτυξη, κατά 350 εκατ. ευρώ στα υψηλότερα έσοδα (κατά 2 δις ευρώ) από τον τουρισμό και κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος ήταν επίσης σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Εφτασαν τα 20,884 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του προύπολογισμού, έναντι πρόβλεψης για 17,772 δις ευρώ. Από την υπέρβαση αυτή το 1 δις ευρώ περίπου οφείλεται στο φόρο εισοδήματος, χάρη στις υψηλότερες αμοιβές και τα 2 δις ευρώ στα κέρδη των επιχειρήσεων, που αφορούν το 2022 (και εισπράχθηκαν το 2023), με συμμετοχή και του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού 12μήνου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023 δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,920 δισ. ευρώ, έναντι στοχου (του προϋπολογισμού του 2024, πλέον) για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την παρατηρούμενη διαφορά έναντι των στόχων στο πρωτογενές αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους, το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου αναφέρει ότι κατά κύριο λόγο αφορούν ποσά που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν ενσωμάτωσης των στοιχείων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των εθνικολογιστικών προσαρμογών.

Πιο συγκεκριμένα, ποσό ύψους 1,687 δισ. ευρώ που αφορά στην είσπραξη κατά τον μήνα Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος εκ της παρατηρούμενης υποεκτέλεσης ταμειακής πληρωμής δαπανών ύψους 2,767 εκατ. ευρώ (όπως για παράδειγμα ο ετεροχρονισμός ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών, οι μεταβιβάσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης κ.ά.) δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προέβλεψε προχθες ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 1,1% του ΑΕΠ θα υπερκαλυφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή