Η σημαντικότερη εταιρεία του κόσμου

Η σημαντικότερη εταιρεία του κόσμου

Εάν η ΤSMC σταματήσει να λειτουργεί, θα μπορούσε να προκληθεί παγκόσμια ύφεση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν η Κίνα καταλάβει την Ταϊβάν, ενδεχομένως ο κόσμος να ακινητοποιηθεί», δήλωσε προσφάτως ο Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News, προφανώς αναφερόμενος σε πιθανή κατάσχεση μιας εταιρείας ζωτικότατης σημασίας για τον πλανήτη και αυτή δεν είναι άλλη από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Πρόκειται για τη μόνη εταιρεία που μπορώ να σκεφτώ στην Ιστορία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση εάν καταναγκαστικά έπαυε να παράγει.

Αυτές τις μέρες, φαίνεται αδύνατο να κάνουμε μια συζήτηση για γεωπολιτική ή οικονομία, χωρίς να επιστρέψουμε στον όμιλο TSMC, ο οποίος κατασκευάζει σχεδόν τους 9 στους 10 ημιαγωγούς παγκοσμίως. Εάν τα φώτα έσβηναν εδώ στο Χσιντσού της Ταϊβάν, τα πεντακάθαρα και ασφαλέστατα κτίρια της εταιρείας, δεν θα μπορούσατε να αγοράσετε νέο τηλέφωνο, αυτοκίνητο ή ρολόι. Οι στρατοί θα ξέμεναν από κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και τα νοσοκομεία θα δυσκολεύονταν να αντικαταστήσουν τις προηγμένες συσκευές με ακτίνες Χ και MRI. Μπορεί η διακοπή λειτουργίας να είναι δέκα φορές χειρότερη από τη διακοπή τροφοδοσίας με τα τσιπ της TSMC στην πανδημία.

«Η Taiwan Semiconductor είναι μία από τις καλύτερα διοικούμενες εταιρείες και από τις σημαντικότερες διεθνώς», δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ πέρυσι, αν και τελικά πούλησε το μερίδιό του των 4 δισ. δολαρίων στην TSMC, γιατι δεν του άρεσε η τοποθεσία της. Ορισμένοι πιστεύουν –ίσως αυτή να είναι η άποψη του Τραμπ– ότι η TSMC είναι τόσο πολύτιμη που μπορεί να δελεάσει την Κίνα να αποπειραθεί να αρπάξει την Ταϊβάν και να γονατίσει τον κόσμο. «Οσο περισσότερο μιλάς για το πυρίτιο, τόσο λιγότερο λογικοί γίνονται οι άνθρωποι», μου είπε ο Μαρκ Λίου, πρόεδρος της TSMC.

Ξεκινώντας, θα βλέπαμε ότι τα εργοστάσια της TSMC ή fabs θα ήταν πιθανώς άχρηστα για την Κίνα μετά μια εισβολή, ακόμη και αν οι μηχανικοί παρέμεναν στη δουλειά τους και τα εργοστάσια δεν βομβαρδίζονταν από Αμερικανούς ή Ταϊβανέζους. Οι ημιαγωγοί σχεδιάζονται σε άλλες χώρες και απαιτούνται διεθνή δίκτυα για να συνεχιστεί η παραγωγή. Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα fabs 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα (μιας και η δουλειά διεκπεραιώνεται από μηχανές, που δεν συνδικαλίζονται), είναι εκπληκτικό.

Η ΤSMC έχει μεταμορφώσει έναν κλάδο, που πλέον μετράει το έργο του σε νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Ενα ανθρώπινο ερυθρό αιμοσφαίριο έχει πλάτος περίπου 7.000 νανομέτρων και η ΤSMC τώρα αναπτύσσει τσιπ 1,4 νανομέτρων. «Δεν υπάρχει τίποτα σαν τα εργοστάσια της TSMC», τονίζει ο Ματ Πότινγκερ, ένας επί μακρόν αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας για την Ασία υπό τον Τραμπ.

«Είναι πραγματικά μαύρη μαγεία». Αλλά η μαύρη μαγεία απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας, δεδομένου ότι ο όμιλος και μόνο καταναλίσκει ίσως και το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊβάν – και αυτό δημιουργεί κίνδυνο. «Θα ήταν πολύ εύκολο για την Κίνα να καταστρέψει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο Πότινγκερ, ή να επιβάλει μερικό αποκλεισμό, γονατίζοντας την παγκόσμια οικονομία, και τη δική της φυσικά.

Οι ημιαγωγοί/τσιπ είναι ζωτικής σημασίας εισροές για την κινεζική παραγωγή, ενώ ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, και άλλοι έχουν περιγράψει τη βιομηχανία αυτήν σαν μια «ασπίδα πυριτίου» της χώρας – όπερ σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα τολμούσε να επιτεθεί, γιατί αυτό θα κατέστρεφε τη δική της οικονομία. Δυσπιστώ. Η ασπίδα πυριτίου, τέλος, μου θυμίζει ένα βιβλίο του 1909 με τίτλο «Η μεγάλη ψευδαίσθηση», το οποίο μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και προέβλεπε ότι οι χώρες της Ευρώπης ήταν τόσο οικονομικά αλληλεξαρτώμενες, που ήταν ξεπερασμένος ένας πόλεμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή