Αχίλλειος πτέρνα για πιστωτική επέκταση τα στεγαστικά δάνεια

Αχίλλειος πτέρνα για πιστωτική επέκταση τα στεγαστικά δάνεια

Σε ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης στα επίπεδα του 4% έως 6% συνηγορούν οι εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, στηρίζοντας τα έσοδα από τόκους την προσεχή διετία, παρά την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Οπως σημειώνει η JP Morgan, «έπειτα από μια δύσκολη χρονιά για την αύξηση των δανείων το 2023, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των αποπληρωμών από μεγάλες επιχειρήσεις, η ανάκαμψη είναι μπροστά μας».

Η πορεία των εκταμιεύσεων του δ΄ τριμήνου είναι πολλά υποσχόμενη, σημειώνει και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών η πιστωτική επέκταση θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στο Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ ή περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ το 2024. Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η ασθενική δυναμική των δανείων για τα νοικοκυριά στην οποία εστίασαν, σύμφωνα με την JP Morgan, οι Αμερικανοί επενδυτές, με έμφαση στην αγορά στεγαστικών δανείων, που με ετήσιες εκταμιεύσεις 1-1,2 δισ. ευρώ εξακολουθούν να βρίσκονται μόλις στο 10% των προ κρίσης επιπέδων.

Οι τράπεζες εστιάζουν στον εξορθολογισμό των διαδικασιών και στη βελτίωση των επιλογών για τους πελάτες τους, οι οποίες σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως το ψηφιοποιημένο κτηματολόγιο και τα προγράμματα επιδότησης στεγαστικών δανείων, αναμένεται να ενισχύσουν τον δανεισμό από το 2025.

Οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για την αντοχή των εσόδων από τόκους, βασιζόμενες στην αναμενόμενη αύξηση των δανείων και στις θετικές τάσεις στις καταθέσεις, που ευνοούνται από το υψηλό μερίδιο των λογαριασμών ταμιευτηρίου στο σύνολο της καταθετικής βάσης και τη χαμηλή μετακύλιση της αύξησης των επιτοκίων στο σύνολο των καταθέσεων σε συνδυασμό με τις κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζουν.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την JP Morgan, είναι αισιόδοξες για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, καθώς «η αυξανόμενη διείσδυση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στις τραπεζοασφάλειες ανοίγει ευκαιρίες στην αγορά». Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ετήσια αύξηση 10% τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο ρυθμό της Ευρώπης.

Ωστόσο, το μέγεθος της αγοράς της Ελλάδας παραμένει μέτριο και σημαντικά μικρότερο από αντίστοιχες αγορές όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η ανάπτυξη καθοδηγείται από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τεχνολογικές εξελίξεις που διευρύνουν την προσβασιμότητα των προϊόντων.

Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ισχυρή παρά τα υψηλότερα επιτόκια, υποστηριζόμενη από την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική, τον χαμηλό δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και τα ανώτατα όρια επιτοκίων που προσφέρονται σε ευάλωτα νοικοκυριά. Για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των συνολικών δανείων, οι τράπεζες εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την αντοχή του στο αυξημένο κόστος λόγω επιτοκίων, σημειώνοντας ότι «η κερδοφορία του εταιρικού τομέα βρίσκεται στα υψηλά πολλών ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT