Τι φέρνει για τη Eurobank η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

Τι φέρνει για τη Eurobank η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

Τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 100 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει ο ισολογισμός του ομίλου Eurobank μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, που θα προσδώσει στον όμιλο επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε όρους ενίσχυσης του ενεργητικού, εκτινάσσοντας παράλληλα τα κέρδη από τις δραστηριότητες του εξωτερικού κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου αναμένει να λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα στα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η έγκριση των υπόλοιπων εποπτικών αρχών, η οποία πιθανολογείται έως τα τέλη Μαΐου. Το χρονοδιάγραμμα, εφόσον τηρηθούν οι προθεσμίες, τοποθετεί τη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας εντός του Ιουνίου και τη συγχώνευση στη συνέχεια με τη θυγατρική που διατηρεί ο όμιλος στην Κύπρο, τη Eurobank Cyprus.

Το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα διαμορφώνεται σήμερα στο 29,2% και μετά τις σχετικές εγκρίσεις για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 17,3% από την Poppy Sarl, 1,6% από τη Senvest Management και 7,2% από τη Wargaming το ποσοστό της θα διαμορφωθεί στο 55,3%. Στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης είναι η απόκτηση τουλάχιστον του 65% της κυπριακής τράπεζας και με βάση τη συμφωνία η δημόσια πρόταση θα γίνει στα 2,35 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που, όπως έχει ανακοινωθεί, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα και με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Να σημειωθεί ότι ο βασικός μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας είναι το επενδυτικό κεφάλαιο «Δήμητρα», ενώ στο 23,5% διαμορφώνεται το ποσοστό που βρίσκεται σε διασπορά.

Το ποσοστό της Eurobank θα αυξηθεί από το 29,2% στο 65%.

Τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται φέτος να φτάσουν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα από την άνοδο των επιτοκίων, ενώ το συνολικό ενεργητικό της κυπριακής τράπεζας φτάνει τα 20,4 δισ. ευρώ, αθροίζοντας μαζί με τη θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο, που διαθέτει ενεργητικό 8,5 δισ. ευρώ, κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, εκτός από τα κέρδη και την ώθηση στο αποτύπωμα του ομίλου Eurobank εκτός Ελλάδας, θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα του ομίλου καθώς θα ενισχύσει τις καταθέσεις κατά 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των καταθέσεων άνω των 70 δισ. ευρώ. Εκτός, επίσης, από τη μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 7,5 δισ. ευρώ από την ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας, σημαντικά είναι τα οφέλη από τη συμπληρωματικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται με έμφαση στη λιανική τραπεζική και τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύοντας τη Eurobank Cyprus, που δραστηριοποιείται με έμφαση στην επιχειρηματική πίστη. Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Ελληνικής Τράπεζας στην κυπριακή αγορά διαμορφώνεται στο 29,8% στις καταθέσεις και στο 25,6% στις χρηματοδοτήσεις, ενώ διαθέτει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να εκτινάξει κοντά στα 800 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ομίλου Eurobank από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία 9μήνου, τα καθαρά κέρδη του εξωτερικού ανήλθαν στα 342 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 142 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη Eurobank Κύπρου, η οποία σε συνδυασμό με το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας έχει προσδώσει στο 9μηνο καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 148 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη θυγατρική στη Βουλγαρία.

Ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση του Δ.Σ.στην Ομήρου και Σταδίου

Τη μετεγκατάσταση της διοίκησης στο κτίριο των οδών Ομήρου και Σταδίου, απέναντι από την Παλαιά Βουλή, ολοκλήρωσε η Eurobank μετά την αποχώρηση από το κτίριο Μποδοσάκη, αλλά και την αλλαγή του σχεδιασμού για τη μεταφορά της στο Ελληνικό. Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός του ομίλου, με επίκεντρο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας που αναβαθμίζεται με την επαναπροσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνει επίσης την ανακατασκευή του κτιρίου στις οδούς Σταδίου και Κολοκοτρώνη, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και απέκτησε πρόσφατα η Eurobank, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Το αυτοτελές πολυώροφο κτίριο των 4.500 τ.μ., στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, στο οποίο έχει μεταφερθεί η διοίκηση του ομίλου Eurobank, έχει δυναμικότητα 100 ατόμων. Το κτίριο απέκτησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ τον Ιούνιο του 2018 (πριν από την απορρόφησή της από τον όμιλο Eurobank το 2019), στοχεύοντας στη ριζική ανακατασκευή του, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο υψηλών προδιαγραφών. Στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του κτιρίου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, συνέδεσε την απόφαση για την ανάδειξη του υπερσύγχρονου και ριζικά ανακαινισμένου κτιρίου της Ομήρου ως κτίριο της ανώτατης διοίκησης, με την πρόθεση της Eurobank «να συμμετέχει ενεργά σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας».

Η Eurobank συμμετέχει ενεργά σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και στην αναβάθμιση του κέντρου.

Οπως σημείωσε, η επένδυση στοχεύει «στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πόλου έλξης, εντός του οποίου εκσυγχρονίζονται και αξιοποιούνται εμβληματικά κτίρια, ώστε να δημιουργηθούν νέοι, πράσινοι, επαγγελματικοί χώροι που στεγάζουν επιχειρηματική δραστηριότητα για κομβικούς κλάδους της οικονομίας, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα». Η απόφαση εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της στρατηγικής της Eurobank για αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, με στόχο, όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, «τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους εργαζομένους».

Η επένδυση αποτελεί μέρος της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Eurobank με την ανάπτυξη, βελτίωση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, ενσωματώνοντας τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας (όπως ο διαχωρισμός αποβλήτων) και εξοικονόμησης φυσικών πόρων (όπως η βέλτιστη χρήση και εξοικονόμηση νερού). Επιπλέον, εκτός από τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου της λειτουργίας της Eurobank, ενσωματώνει σημαντικές λειτουργικές καινοτομίες και τεχνολογίες αιχμής.

Το κτίριο αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής ιστορίας του κέντρου, καθώς εκεί στεγάζονταν κάποτε τα κεντρικά γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστικής – ιδρύθηκε το 1928. Σχεδιασμένο αρχικά από το γραφείο του Ιωάννη Βικέλα, βρίσκεται σε προνομιακό σημείο του ιστορικού κέντρου με ανεμπόδιστη θέα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και την Ακρόπολη. Την επανακατασκευή του κτιρίου για να φιλοξενήσει το κέντρο διοίκησης της Eurobank ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή