Η πείνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ινδίας

Η πείνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ινδίας

Πάνω από 190 εκατ. Ινδοί δεν έχουν επαρκή τροφή

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 7,3%, την υψηλότερη ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, και πληθαίνουν διαρκώς οι αναλύσεις που τη θέλουν να αναδεικνύεται σε τρίτη οικονομία του πλανήτη στο εγγύς μέλλον και να αφήνει πίσω της την επιβραδυνόμενη Κίνα.

Παρά τους εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της, η Ινδία παραμένει η χώρα των πεινασμένων, ενώ η μεγάλη ανάπτυξή της οφείλεται κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Το 60% του πληθυσμού της που ζει σε αγροτικές περιοχές, αγωνίζεται να επιβιώσει εξαιτίας του πληθωρισμού και της μείωσης του εισοδήματός του και το βιοτικό του επίπεδο έρχεται σε οξεία αντίθεση με εκείνο των αστικών πληθυσμών. Και το χειρότερο όλων είναι πως πρόκειται για τη δεύτερη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή τροφίμων, αλλά εκατομμύρια πολίτες της εξακολουθούν να λιμοκτονούν.

Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, η αγροτική παραγωγή που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί το 40% του εργατικού της δυναμικού, έχει επιβραδυνθεί 1,8%, ενώ το περασμένο έτος σημείωνε ανάπτυξη 4%. Από έρευνα του Reuters ανάμεσα σε οικογένειες των αγροτικών περιοχών, προκύπτει πως το 85% των Ινδών της υπαίθρου αναφέρει ότι έχει μικρότερο εισόδημα σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Εξαιτίας του πληθωρισμού πολλές οικογένειες αναγκάζονται να δανείζονται για να αντεπεξέλθουν σε στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ έχουν ήδη μειώσει την κατανάλωση.

Οι Αρχές κατά καιρούς έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές κρεμμυδιών, ζάχαρης και του φημισμένου ρυζιού μπασμάτι, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδο των τιμών τους. Στη διάρκεια του 2023 εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι τιμές της ντομάτας και άλλων βασικών ειδών διατροφής, εξαιτίας των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη σοδειά. Οι οικογένειες της υπαίθρου αποδίδουν συχνά το πρόβλημα της φτώχειας στην έλλειψη θέσεων εργασίας, στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για την ίδια θέση εργασίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μισθοί. Σε ό,τι αφορά την πείνα στην Ινδία, την πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή γάλακτος και δεύτερη σε ρύζι, σιτηρά, λαχανικά και φρούτα, εκατομμύρια πολίτες της λιμοκτονούν ακόμη. Πάνω από 190 εκατ. Ινδοί πεινάνε είτε επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή είτε επειδή η τροφή είναι χαμηλής διατροφικής αξίας.

«Η πείνα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ινδίας», δηλώνει στο CNBC ο Αμίτ Σάρμα, εκπρόσωπος του παγκόσμιου δικτύου αγροτικών επιχειρήσεων Bunge, και τονίζει πως εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή που χρειάζονται. Η Ινδία καταλαμβάνει την 111η θέση ανάμεσα σε 125 χώρες στην κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Πείνας. Ο εν λόγω δείκτης χαρακτηρίζει «σοβαρό» το πρόβλημα της πείνας του πληθυσμού, δεδομένου ότι στην Ινδία βρίσκεται το 1/4 των υποσιτισμένων ανθρώπων του κόσμου.

Αν και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή τροφίμων, εκατομμύρια πολίτες λιμοκτονούν.

Σύμφωνα με τον Σάρμα, κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει εφοδιαστική αλυσίδα. «Κανείς δεν μιλάει για την εφοδιαστική αλυσίδα και κανείς δεν μιλάει για logistics», τονίζει ο ίδιος. Προς επίρρωσιν των εκτιμήσεών του τα στοιχεία της Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου αναφέρουν πως «η έλλειψη υποδομών στην Ινδία» ευθύνεται για την καταστροφή που υφίσταται μετά τη συγκομιδή το 40% της σοδειάς ορισμένων προϊόντων. Πρόκειται για ευπαθή φρούτα και λαχανικά που χαλάνε γρήγορα όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ψύξη και αποθήκευσή τους μέχρι τη μεταφορά τους στην αγορά, όπως και για εκατοντάδες τόνους σιτηρών που σαπίζουν σε ακατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους.

Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Τροφίμων και Διανομής, το πρόβλημα οφείλεται επίσης στην «ανεπάρκεια» του συστήματος διανομής τροφίμων, στις προβληματικές και συχνά απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, στις υπερβολικές ρυθμίσεις καθώς και στην έλλειψη εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης μεταξύ των αγροτών της χώρας. Παρατηρητές εκτιμούν, άλλωστε, πως το πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων και της πείνας στην Ινδία πολλαπλασιάζεται καθώς η ανερχόμενη μεσαία τάξη της χώρας έχει αυξανόμενες απαιτήσεις για περισσότερη και καλύτερη τροφή.

Σύμφωνα με την Γκαρίμα Γκέιν, διευθύνουσα σύμβουλο και επικεφαλής του τομέα σιτηρών στην επιτροπή Louis Dreyfus, «το πρώτο πράγμα στο οποίο ξοδεύουν οι Ινδοί περισσότερα μόλις βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση είναι η διατροφή τους». Η ίδια εκτιμά πως οι απαιτήσεις για παροχή τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες πρόκειται να αυξηθούν στην Ινδία.

Ενόψει των επικείμενων εκλογών, οικονομολόγοι και στελέχη της κυβέρνησης καλούν τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να αυξήσει τις δαπάνες για τη στήριξη της υπαίθρου και για επιδοτήσεις σε αγροτικούς πληθυσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή