Ενοίκιο με την ώρα στην αγορά γραφείων

Ενοίκιο με την ώρα στην αγορά γραφείων

Εκτινάχθηκε η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας, μισθώνονται ακόμη και με την ώρα, ποιοι τους επιλέγουν

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη είναι η αύξηση της ζήτησης ευέλικτων χώρων εργασίας στην ελληνική αγορά, καθώς η υβριδική εργασία αποτελεί πλέον κυρίαρχη και παγιωμένη τάση στην αγορά. Η εργασία από το σπίτι για κάποιες ημέρες την εβδομάδα έχει αλλάξει πλήρως το μοντέλο απασχόλησης, επηρεάζοντας άμεσα και τη ζήτηση στην αγορά γραφείων, με όλο και περισσότερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτή δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί με το παραδοσιακό μοντέλο διάθεσης χώρων γραφείων, δηλαδή ένα μισθωτήριο συμβόλαιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά κανόνα πολλών ετών. Ως εκ τούτου, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ευέλικτων χώρων εργασίας, όπως η IWG, εκ των ηγέτιδων στον συγκεκριμένο τομέα, έχουν αρχίσει να καταγράφουν μεγάλη αύξηση στη ζήτηση των υπηρεσιών που παρέχουν.

«Το 2023 η ζήτηση που μας εκδηλώθηκε από πιθανούς πελάτες ήταν τριπλάσια σε σχέση με τους χώρους που μπορούσαμε να διαθέσουμε. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάπτυξης του δικτύου μας, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στη ζήτηση αυτή και παράλληλα να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας, τόσο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και σε πόλεις της περιφέρειας», αναφέρει στην «Κ» ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, που ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τη διεύθυνση της IWG για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι χρήστες των χώρων αυτών ποικίλλουν. Μεγάλο ποσοστό αφορά πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες επιλέγουν τους χώρους αυτούς σε διάφορες χώρες, στις οποίες δραστηριοποιούνται και φυσικά και στην Ελλάδα. Ωστόσο, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά έχει αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά και το μερίδιο των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες. Επίσης, νεοφυείς εταιρείες (startups) αποτελούν πελάτες των χώρων της IWG, ενώ αυξημένη είναι και η ζήτηση από ελεύθερους επαγγελματίες. Οπως σημειώνει ο κ. Κουδουνάς, «αρχιτέκτονες, δικηγόροι, μηχανικοί είναι μερικές από τις κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τους χώρους μας για να εργαστούν και να συναντήσουν πελάτες τους».

Ενοίκιο με την ώρα στην αγορά γραφείων-1

Αυτό οφείλεται στο ότι το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με το να μίσθωναν μόνιμα έναν χώρο γραφείου (π.χ. ένα διαμέρισμα). Με δεδομένο λοιπόν ότι πολλοί επαγγελματίες εργάζονται πλέον και από το σπίτι τους, η αναζήτηση ενός επαγγελματικού χώρου κοντά σ’ αυτό αποτελεί πρώτιστης σημασίας. Αυτό ακριβώς το κενό προσπαθεί να καλύψει αυτή την περίοδο και η IWG μέσω της διεύρυνσης του δικτύου της.

Παρέχουν ευρεία γκάμα υπηρεσιών, από μια θέση με υπολογιστή μέχρι γραμματειακή υποστήριξη.

Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί 10 κτίρια, εννιά στην Αττική κι ένα στη Θεσσαλονίκη, μέσω δύο επιμέρους σημάτων (Regus και Spaces). Ειδικά στην Αττική λειτουργούν δύο κτίρια στο Μαρούσι, δύο στους Αμπελοκήπους κι από ένα σε Κολωνάκι, Ερμού, Γλυφάδα, Πετράλωνα και Καλλιθέα. Το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν τέσσερα ακόμη νέα κέντρα στην Αττική και συγκεκριμένα ένα ακόμη στη Γλυφάδα κι ένα στον Πειραιά. Επίσης, θα ανοίξουν δύο νέα κέντρα στην Ομόνοια και την Κυψέλη (Πατησίων και Κεφαλληνίας), τα οποία θα εγκαινιάσουν κι ένα ακόμη σήμα της IWG στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για το HQ, το οποίο θα αποτελεί μια οικονομικότερη λύση και θα συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται να διεισδύσει η IWG στα προάστια και τις γειτονιές της Αττικής, ώστε να απευθυνθεί σε μεγαλύτερη γκάμα ενδιαφερομένων πελατών. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέντρα υπό το σήμα HQ αναμένεται να είναι επιφανείας από 500 τ.μ. και πάνω, είτε πρόκειται για αυτόνομα ακίνητα είτε π.χ. για μέρος κτιρίων. Τα Spaces είναι μεγέθους της τάξεως των 2.000-2.500 τ.μ. και τα κέντρα υπό το σήμα της Regus είναι επιφανείας 1.000-1.500 τ.μ.

Παράλληλα, στόχος της IWG είναι να φέρει κι ένα ακόμη σήμα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Signature, που θα στοχεύει σε πελάτες υψηλών απαιτήσεων, προσφέροντας υψηλότερο επίπεδο πολυτέλειας και υπηρεσιών, όντας ασφαλώς και ακριβότερο. «Εκτός από την Αττική, σχεδιάζουμε τη λειτουργία κι άλλων κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, κυρίως προς την ανατολική πλευρά της πόλης, χωρίς όμως να αποκλείουμε και τη δυτική. Επίσης, θέλουμε να λειτουργήσουμε νέα κτίρια και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, όπως την Πάτρα, το Ηράκλειο της Κρήτης, τα Ιωάννινα και τον Βόλο».

Το κόστος

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας προσομοιάζουν με τη βραχυχρόνια μίσθωση, με τη διαφορά ασφαλώς ότι προσφέρουν μεγαλύτερη «βεντάλια» υπηρεσιών και φυσικά αφορούν επαγγελματικό χώρο και όχι κατοικία. Στην πράξη, η IWG προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών για όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν έναν χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για μια θέση με υπολογιστή είτε για έναν ιδιωτικό χώρο γραφείου (όχι δηλαδή κοινόχρηστο σημείο του κτιρίου) ή ακόμη και έναν χώρο συναντήσεων με πελάτες και συνεργάτες. Το κόστος εξαρτάται από τον χρόνο χρήσης της υπηρεσίας, που μπορεί μάλιστα να κυμανθεί από μία ώρα έως και τρία χρόνια, τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν, το αν θα υπάρχει ή όχι γραμματειακή υποστήριξη, ακόμη και το επιμέρους κτίριο που θα αξιοποιηθεί, καθώς και μεταξύ αυτών υπάρχουν διαφορετικές τιμολογήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή