Ενας στους τρεις θέλει να μετακομίσει

Ενας στους τρεις θέλει να μετακομίσει

Είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί θέλουν μεγαλύτερο ακίνητο και περισσότερες ανέσεις

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικά της ανάγκης πολλών νοικοκυριών στην Ελλάδα για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και μείωση του κόστους διαμονής τους, είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε στην ελληνική αγορά η RE/MAX Europe, το ευρωπαϊκό τμήμα του ομώνυμου δικτύου μεσιτικών γραφείων, το οποίο δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα επί σειρά ετών. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, 36,6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι επιδιώκουν να μετακομίσουν εντός των επόμενων δύο ετών, είτε μέσω της αγοράς είτε μέσω της ενοικίασης ακινήτου.

Το 25% όσων προβλέπουν ότι θα μετακομίσουν, αναφέρει οικονομικούς παράγοντες για την επιλογή αυτή, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων το 8% αναφέρει ότι αναζητάει ακίνητα σε πιο οικονομικές περιοχές, ενώ πάνω από το 6% έχει απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους ενοικίασης ή τη μείωση των εξόδων του δανείου του. Ενα πρόσθετο 26% αναζητάει μεγαλύτερο ακίνητο από αυτό που ήδη μένει, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό στρέφεται σε ακίνητα που προσφέρουν περισσότερες ανέσεις και υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας, έναντι της περιοχής που κατοικεί σήμερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα, ότι ενώ το 84,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ιδιοκτήτης τουλάχιστον ενός ακινήτου, το αντίστοιχο ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι μόλις 62,2%. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν μένουν οι ίδιοι στα ακίνητά τους, π.χ. λόγω του ότι μένουν σε άλλη πόλη για λόγους επαγγελματικούς. Επίσης, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αρκετοί ιδιοκτήτες με στεγαστικό δάνειο έχουν εκμισθώσει τα ακίνητά τους και μένουν ως ενοικιαστές σε κάποιο άλλο σπίτι, συνήθως μικρότερο και οικονομικότερο, ώστε με τον τρόπο αυτό να καλύπτουν το κόστος της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από το 31% αναζητάει ακίνητο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, ενώ μόλις το 11% εξετάζει μικρότερη περίοδο ενοικίασης (κάτω από τρία χρόνια). Ωστόσο, το 19,2% εκφράζει ανησυχία για τη διαθεσιμότητα διαμερισμάτων στην περιοχή που επιθυμεί να αγοράσει, ή να νοικιάσει ακίνητο. Μία ακόμη σημαντική τάση που προκύπτει από την έρευνα είναι η σημαντική αποδοχή που έχει αρχίσει να αποκτά πλέον η λύση της συγκατοίκησης, ως τρόπου μείωσης των δαπανών. Το 57,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα σκεφτόταν τη λύση της συγκατοίκησης, με το 26,7% να την προτιμά λόγω της από κοινού πρόσβασης σε σπίτια με μεγαλύτερες ανέσεις, ενώ ένα πρόσθετο 22,7% αξιολογεί υψηλά το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης.

Σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας, ο βασικότερος λόγος είναι η κάλυψη στεγαστικών αναγκών κατοικίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους που δεν είναι ιδιοκτήτης ακινήτου σήμερα, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει κατοικία για να δημιουργήσει εισόδημα από την εκμετάλλευσή του.

Παράλληλα, η επιλογή της κοινής ιδιοκτησίας κατοικίας ενδιαφέρει το 67%. Για το 30,1% των ενδιαφερομένων, η λύση της συγκυριότητας επιτρέπει τον επιμερισμό των εξόδων συντήρησης, ενώ το 25% αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει πρόσβαση σε ακίνητα που δεν θα μπορούσε να αποκτήσει διαφορετικά, λόγω του κόστους τους. Επίσης, το 25% θεωρεί τη συνιδιοκτησία, έναν ελκυστικό τρόπο για να εξασφαλίσει εξοχική κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή