Πτώση τιμών στις πέντε υπό εξέταση χώρες

Πτώση τιμών στις πέντε υπό εξέταση χώρες

Αποκλιμάκωση κατέγραψε το «καλάθι» της «Καθημερινής» και μάλιστα και στις πέντε χώρες που εξετάζουμε

Αποκλιμάκωση κατέγραψε το «καλάθι» της «Καθημερινής» και μάλιστα και στις πέντε χώρες που εξετάζουμε. Στην Ελλάδα η μείωση της αξίας του «καλαθιού» κατά 3,33% οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών σε δύο πολύ ακριβά είδη, το βρεφικό γάλα και τις βρεφικές πάνες, με τις τιμές των προϊόντων που έχουμε περιλάβει στο «καλάθι» μας να είναι χαμηλότερες σε σχέση με μία εβδομάδα πριν κατά 6,70% και 8,35% αντιστοίχως.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας, καθώς στο μεν βρεφικό γάλα οι εταιρείες υποχρεώθηκαν σε πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους και προχώρησαν σε μειώσεις τιμών ήδη από προχθές Παρασκευή, 1η Μαρτίου, οι δε βρεφικές πάνες συγκαταλέγονται στις κατηγορίες για τις οποίες οι προμηθευτές υποχρεούνται να μειώσουν κατά 30% τις παροχές προς τους λιανεμπόρους και το όφελος να μεταφερθεί στην τιμή τιμοκαταλόγου.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» πάντως είναι τα τρόφιμα, συσκευασμένα και μη. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το μέτρο της μείωσης των παροχών των προμηθευτών προς τους λιανεμπόρους και της μεταφοράς του οφέλους στην τιμή τιμοκαταλόγου και σε κατηγορίες τροφίμων που εμφανίζουν υψηλές πωλήσεις υπό καθεστώς προσφορών. Για τα οπωροκηπευτικά, οι τιμές των οποίων εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα όλη τη χρονιά, μάλλον απαιτούνται πιο δομικές αλλαγές που σχετίζονται με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από το χωράφι μέχρι το ράφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή