Απόδοση υπερεσόδων προμηθευτών ενέργειας στο ελληνικό Δημόσιο

Απόδοση υπερεσόδων προμηθευτών ενέργειας στο ελληνικό Δημόσιο

Την επόμενη εβδομάδα, η ΡΑΑΕΥ παραδίδει στο ΥΠΕΝ τον τελικό λογαριασμό – Το ποσό εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει την επόμενη εβδομάδα η εκκρεμότητα με τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ενέργειας, που σέρνεται πάνω από ένα χρόνο. Η ΡΑΑΕΥ παρέλαβε προχθές τα στοιχεία από τη ΔΕΗ για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, τα οποία και μελετάει για να ολοκληρώσει την άσκηση με το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο από τους προμηθευτές ενέργειας για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το τέλος του 2023, οπότε καταργήθηκαν τα έκτακτα μέτρα που είχαν επιβληθεί μέσα στην ενεργειακή κρίση για τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο ΥΠΕΝ για το ύψος των υπερεσόδων βάσει ενός αρχικού υπολογισμού που είχε κάνει η ΡΑΑΕΥ –ο οποίος δεν περιελάμβανε το τελευταίο τρίμηνο του 2023– αναφέρεται σε ποσό της τάξης των 275 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φαίνεται να περιορίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και ίσως και χαμηλότερα, καθώς η άσκηση του υπολογισμού θα συμπεριλάβει και τον συντελεστή κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά την εκκαθάριση των απωλειών ενέργειας ανά προμηθευτή και ανά μήνα. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αποστείλει στη ΡΑΑΕΥ μέσα στην εβδομάδα την εκκαθάριση απωλειών για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023. Εχοντας πλέον όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της, η ΡΑΑΕΥ θα κάνει τον τελικό λογαριασμό, τον οποίο στοχεύει να παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αφού ξεκαθαριστεί ποιο είναι τελικά το ποσό, το Δημόσιο θα προχωρήσει βάσει της σχετικής ρύθμισης στην είσπραξη του 60%. Το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δώσει οι πάροχοι από ορκωτούς λογιστές.

Η μερίδα του λέοντος, πάντως, των υπερεσόδων (πάνω από 150 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί στη ΔΕΗ. Ωστόσο, το ποσό που θα εκταμιευθεί το πιθανότερο είναι να επιστρέψει και πάλι στα ταμεία της ΔΕΗ. Ενώ ο προορισμός των υπερεσόδων βάσει υπουργικής απόφασης είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το ΥΠΕΝ δρομολογεί σύμφωνα με πληροφορίες ρύθμιση για να καλύψει ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ. Η σχετική ρύθμιση συνδέεται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των 126 σήμερα ΔΕΥΑ της χώρας που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΝ και το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις πολλών εξ αυτών. Η ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ σε βάθος 10ετίας και η κάλυψη μέρους αυτών από τον λογαριασμό των υπερεσόδων των προμηθευτών θα αποτελέσουν ένα εργαλείο πειθούς στα χέρια του ΥΠΕΝ για την κάμψη των αντιδράσεων στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης μέσα στο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή