Στο β΄ τρίμηνο η είσοδος της Noval στο Χ.Α.

Στο β΄ τρίμηνο η είσοδος της Noval στο Χ.Α.

Σε 64,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της εταιρείας το 2023, αυξημένα κατά 164% σε ετήσια βάση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2030, που έχει εκπονήσει και υλοποιεί η Noval Property ΑΕΕΑΠ. Με την ολοκλήρωσή του, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο αναμένεται ότι θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι η αξία των ακινήτων που θα αναπτυχθούν θα είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με το κόστος για την ανάπτυξη και κατασκευή τους. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, «το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αφορά την ανάπτυξη ιδιόκτητων ακινήτων μας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου του ομίλου Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252, πλησίον της Σχολής Καλών Τεχνών».

Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να απαιτήσει κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός πολυχώρου κατοικιών, γραφείων, φιλοξενίας, πολιτισμού και πρασίνου. Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να ξεκινήσει εντός του 2025, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2028. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Noval από τις αρχές του 2023 και μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιηθεί κεφάλαια 32,3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των εν εξελίξει έργων. Τα κεφάλαια προήλθαν από τα έσοδα που αντλήθηκαν από την έκδοση του «πράσινου» ομολογιακού δανείου της Noval.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Καπετανάκος, στόχος της Noval είναι η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του δευτέρου τριμήνου του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι πιθανό να επιτευχθεί ακόμα κι εντός του Απριλίου, αν και θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, αρχής γενομένης ασφαλώς από την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Στο πλαίσιο της εισαγωγής, η EBRD έχει ήδη συμφωνήσει να αποκτήσει μετοχές της Noval, μέσω ενός ομολογιακού δανείου, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμου σε μετοχές. Από την αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει, η Noval σχεδιάζει να αντλήσει έσοδα 89,5 εκατ. ευρώ, πέραν του δανείου που έλαβε από την EBRD, ήτοι συνολικά 100 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2023, η Noval κατέγραψε αύξηση των εσόδων από μισθώματα κατά 18%, καθώς αυτά ανήλθαν σε 17,8 εκατ. ευρώ, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ το 2022. Ενας από τους λόγους για τη σημαντική αυτή άνοδο έγκειται στη σύναψη νέων μισθωτηρίων συμβολαίων με χρήστες σε διάφορα ακίνητα της Noval, ιδίως όμως στο εμπορικό κέντρο River West, όπου αρκετές συμφωνίες έληξαν πέρυσι, καθώς το ακίνητο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011.

Παράλληλα, τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία ανήλθαν σε 47,6 εκατ. ευρώ το 2023, μια αύξηση κατά 162%, ή 29,4 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 18,2 εκατ. ευρώ του 2022. Στο πλαίσιο αυτό, τα καθαρά κέρδη της Noval ανήλθαν σε 64,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 164% σε ετήσια βάση. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία, αυξήθηκαν κατά 39% σε 17,8 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αξία του χαρτοφυλακίου της Noval ανερχόταν στο τέλος του 2023 σε 582,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 17% συγκριτικά με το 2022. Το μέρισμα που θα διανεμηθεί για τη χρήση του 2023 αναμένεται να ανέλθει σε 3,15 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 44,41% σε σχέση με το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή