Ελληνικό: Δεν προχωράει η συμφωνία Prodea με Costeas-Geitonas

Ελληνικό: Δεν προχωράει η συμφωνία Prodea με Costeas-Geitonas

Αφορούσε την ανάπτυξη νέου εκπαιδευτηρίου στην έκταση του Ελληνικού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς «ναυάγιο» οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η αρχική συμφωνία ανάμεσα στην Prodea Investments, τη Lamda Development και τον εκπαιδευτικό όμιλο Costeas-Geitonas School (CGS) για την κατασκευή του πλέον σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος της χώρας στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της Prodea φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστεί, κάτι ασφαλώς που θα ανατρέψει τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό.

Το σχετικό μνημόνιο ανάμεσα στις τρεις πλευρές είχε υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου του 2022 και προέβλεπε την οριστικοποίηση των επιμέρους όρων της συμφωνίας έως τα τέλη του ίδιου έτους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να είναι μετέωρη και η υλοποίηση της επένδυσης. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουν αλλάξει άρδην οι όροι της επένδυσης και συγκεκριμένα το κόστος κατασκευής, το οποίο έχει εκτιναχθεί στα ύψη στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει. Κάπως έτσι, η απόδοση που θα μπορούσε να προσδοκά η Prodea από τη συμμετοχή της ως επενδυτής στο συγκεκριμένο έργο συμπιέστηκε σε σημείο πολύ χαμηλότερο του 7%, το οποίο είναι και το ελάχιστο που είθισται να αναζητούν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προκειμένου να είναι σε θέση να παράγουν κέρδη και να τα διανέμουν, όπως έχουν υποχρέωση βάσει του σχετικού θεσμικού πλαισίου, στους μετόχους τους.

Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ακόμη κι αν το οικόπεδο προσφερόταν δωρεάν, η απόδοση θα παρέμενε σε επίπεδο χαμηλότερο του 7%, μετατρέποντας τον χαρακτήρα του έργου σε καθαρά κοινωνικό και όχι επενδυτικό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης, με διαφορετικό επενδυτικό χαρακτήρα και αντίστοιχο κόστος. Πάντως, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν θα κατασκευαστεί το έργο, καθώς η πρόθεση της CGS παραμένει να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέου σχολείου εντός του Ελληνικού. Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να μη συμμετάσχει σε αυτό η Prodea.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα των Prodea – CGS είχε επικρατήσει σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Lamda Development προκειμένου να επιλέξει τον φορέα στον οποίο θα εκχωρήσει και το σχετικό δικαίωμα της γης, επί της οποίας θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις. Στον ίδιο διαγωνισμό είχαν συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως η Σχολή Μωραΐτη.

Ωστόσο, όταν υποβλήθηκαν οι σχετικές προσφορές, σχεδόν δύο χρόνια πριν, το κατασκευαστικό κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με σήμερα. Ειδικότερα εκτιμάται ότι σήμερα η κατασκευή ενός κτιρίου έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 70%-80% κατά μέσον όρο έναντι του 2022, κάτι που οφείλεται έως ένα βαθμό στον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία και ανέτρεψε την εφοδιαστική αλυσίδα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δομικά υλικά αλλά και το ενεργειακό κόστος. Παρότι σήμερα η κατάσταση έχει κάπως εξομαλυνθεί σε ό,τι αφορά την προμήθεια υλικών κατασκευής, αυτό δεν έχει αποτυπωθεί και στις τιμές, οι οποίες παραμένουν πολύ υψηλές λόγω και της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Το νέο συγκρότημα στο Ελληνικό προέβλεπε την ανάπτυξη 32.000 τ.μ. σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο που θα προσφέρει και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον όμιλο CGS, που σήμερα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις 67.000 τ.μ., όπου φιλοξενούνται 1.900 μαθητές και 600 εργαζόμενοι. Το νέο σχολείο επρόκειτο να λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα ήταν έτοιμο εντός του 2026, χρονοδιάγραμμα που πλέον έχει ανατραπεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή