Σφράγιση πρατηρίου καυσίμων για δύο έτη από την ΑΑΔΕ

Σφράγιση πρατηρίου καυσίμων για δύο έτη από την ΑΑΔΕ

Βυτιοφόρο εφοδίαζε παράνομη δεξαμενή με νοθευμένα καύσιμα τα οποία δεν καταγράφονταν στο σύστημα εισροών – εκροών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργοποίηση των μέτρων για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και των συναρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών προχώρησαν στην πρώτη σφράγιση πρατηρίου καυσίμων για δύο έτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε πρατήριο καυσίμων εντοπίστηκε σταθμευμένο βυτιοφόρο το οποίο είχε συνδέσει τη μάνικα παροχής καυσίμων στο δίκτυο παραλαβής του πρατηρίου.

Οι ελεγκτές ζήτησαν από τον οδηγό του βυτιοφόρου να «γεμίσει» το δίκτυο, με στόχο να διαπιστωθεί εάν καταγράφονται τα καύσιμα στο σύστημα εισροών – εκροών και να εξακριβωθεί αν πρόκειται για πλήρωση νόμιμης δεξαμενής.

Μετά την εκροή 500 λίτρων από το βυτιοφόρο όχημα προς τη δεξαμενή, δεν υπήρχε καμία ένδειξη καταγραφής εισροής στο σύστημα. Κατόπιν αυτού εκδόθηκε απόφαση σφράγισης του πρατηρίου για δύο έτη. Επί της ουσίας, τα καύσιμα διοχετεύονταν σε παράνομη δεξαμενή.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι τα καύσιμα που κατασχέθηκαν ήταν νοθευμένα και θα καταστραφούν από αδειοδοτημένο φορέα καταστροφής επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ τα στοιχεία της παράβασης θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα ενεργοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου και η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φοβίσει πολλούς πρατηριούχους που «ειδικεύονται» στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Με βάση τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η Βουλή για το λαθρεμπόριο, επιβάλλεται λουκέτο για δύο χρόνια στην περίπτωση που ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής ή εάν εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα. Συγκεκριμένα, οι ποινές που επιβάλλονται ορίζουν τα εξής:

– Οταν από εξέταση δείγματος καυσίμων των υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης του ΓΧΚ, που λαμβάνεται είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, προκύπτει ότι το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

– Αν έπειτα από έκθεση ελέγχου είτε της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ είτε οποιασδήποτε άλλης δημόσιας ελεγκτικής ή διωκτικής αρχής διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

– Αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο για τη διαπίστωση παραβατικών πράξεων με χρήση βίας ή απειλής, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

– Σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης. Αλλαγή ή διακοπή δραστηριότητας κατά τον χρόνο της σφράγισης στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου λειτουργούσε η εγκατάσταση δεν κωλύει τη σφράγιση της εγκατάστασης.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή