ΤΙΤΑΝ: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 145% το 2023

ΤΙΤΑΝ: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 145% το 2023

Διαμορφώθηκαν στα 268,7 εκατ. – Στα 2,54 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος

τιταν-αύξηση-καθαρών-κερδών-κατά-145-το-2023-562931998

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο διαμορφώθηκαν η λειτουργική κερδοφορία και οι πωλήσεις του ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά το 2023, συνεχίζοντας τη θετική πορεία των προηγουμένων ετών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,54 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,6%. Εξ αυτών, ποσοστό άνω του 90% πραγματοποιήθηκε στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 145% και ανήλθαν σε 268,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ρεκόρ, ύψους 540,3 εκατ. ευρώ, ανήλθε και η λειτουργική κερδοφορία EBITDA, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 63,1%, εξέλιξη που οφείλεται στις αυξημένες πωλήσεις, το υψηλότερο επίπεδο των τιμών, αλλά και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το 2023 οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2% σε 17,5 εκατ. τόνους, ενώ οι συνολικές εξαγωγές τσιμέντου προς τρίτους σημείωσαν ελαφρά κάμψη, καθώς το 2023 το μεγαλύτερο μέρος διοχετεύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου του ομίλου στις ΗΠΑ και άλλες αγορές της Ευρώπης.

Οσον αφορά τις πωλήσεις αδρανών υλικών, αυτές ανήλθαν σε 19,9 εκατ. τόνους για το σύνολο των αγορών, καταγράφοντας αύξηση κατά 4%, χάρις στην άνοδο της ζήτησης στην ελληνική αγορά. Το 2023 επενδύθηκαν κεφάλαια 224 εκατ. ευρώ, έναντι 242 εκατ. ευρώ το 2022, με κύρια στόχευση τη μείωση του κόστους, την αύξηση των πωλήσεων, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και του αποτυπώματος άνθρακα, όπως επίσης και τη βελτίωση των υποδομών logistics. Μεταξύ άλλων, αυξημένα ποσά διατέθηκαν σε ψηφιακές τεχνολογίες για την αύξηση της απόδοσης της παραγωγής, ενώ 26 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στο εργοστάσιο του ομίλου στο Καμάρι Βοιωτίας για την αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων. Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία επιχορήγησης ύψους 234 εκατ. ευρώ με το Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε., με αντικείμενο την ανάπτυξη μονάδας δέσμευσης άνθρακα («Ifestos») στη μονάδα του ομίλου στο Καμάρι.

Το 90% των πωλήσεων του ομίλου πραγματοποιήθηκε στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η μείωση του καθαρού δανεισμού του ομίλου, καθώς στο τέλος του 2023 αυτή ανερχόταν σε 660 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 17,2%, ή 137,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, όπως τονίζεται, το 90% του δανεισμού είναι σε σταθερά επιτόκια. Επόμενη σημαντική ημερομηνία λήξης ομολόγων είναι ο προσεχής Νοέμβριος, όταν ωριμάζουν ομολογίες ύψους 350 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Δεκέμβριο εκδόθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και διάρκεια 5,5 ετών. Στην ελληνική αγορά ο κύκλος εργασιών (περιλαμβάνει και κάποιες χώρες της Δυτ. Ευρώπης) ανήλθε σε 407,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 22%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 64,7 εκατ. ευρώ, από 31,8 εκατ. ευρώ το 2022. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η ζήτηση είναι πλέον πολύπλευρη, από τις κατασκευές νέων κατοικιών και τις νέες τουριστικές υποδομές που αναπτύσσονται, μέχρι τα μεγάλα και μικρά έργα υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, τον φετινό Ιανουάριο ο όμιλος προχώρησε στην απόκτηση λατομείου στην Αττική, με αποθέματα που ξεπερνούν τους 40 εκατ. τόνους, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση της ευρύτερης περιοχής σε αδρανή υλικά. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Συνολικά, ο όμιλος έχει πλέον υπό τον έλεγχό του πάνω από 150 εκατ. τόνους αποθεμάτων, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με τη διοίκηση, θετικές είναι και οι προοπτικές για το 2024, καθώς αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου και αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Αυτή θα προέλθει τόσο από τη διατήρηση της υψηλής ζήτησης, όσο και από τη διατήρηση των τιμών τσιμέντου και αδρανών υλικών σε υψηλό επίπεδο, λόγω της περιορισμένης προσφοράς έναντι της ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή