Για ανασφάλιστη, υποδηλωμένη εργασία το 53,5% των προστίμων

Για ανασφάλιστη, υποδηλωμένη εργασία το 53,5% των προστίμων

Εφαρμογή κάρτας εργασίας, εργασιακό trafficking, οι προτεραιότητες των ελεγκτών της Επιθεώρησης Εργασίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελέγχους για παραβάσεις στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για το εργασιακό trafficking περιλαμβάνει ο σχεδιασμός όσον αφορά τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας. Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή, κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2024, μόνο για τον τομέα των εργασιακών σχέσεων πραγματοποίησε 6.636 ελέγχους, από τους οποίους προέκυψαν 1.944 παραβάσεις, με συνέπεια να επιβληθούν πρόστιμα 5.850.440 ευρώ. Από αυτές τις κυρώσεις, περισσότερες από τις μισές, και συγκεκριμένα οι 1.041 (ποσοστό 53,54%), αφορούσαν παραβάσεις στα ωράρια και στην ανασφάλιστη ή υποδηλωμένη απασχόληση. Αντίστοιχα, από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς, τα 3.967.980 ευρώ (ποσοστό 67,82%) αφορούσαν ακριβώς αυτές τις παραβάσεις.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που κυριαρχεί στην αγορά ήταν το γεγονός ότι μόνο για αδήλωτη εργασία οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ εντόπισαν 167 παραβάσεις, για τις οποίες επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.827.000 ευρώ. Αλλες 566 παραβάσεις εντοπίστηκαν στους πίνακες προσωπικού, γεγονός που σχετίζεται με υπερωριακή απασχόληση, που δεν καταγράφηκε όπως έπρεπε και δεν αποδόθηκε στους δικαιούχους. Ειδικά γι’ αυτές τις παραβάσεις το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε ανήλθε στο 1.277.880 ευρώ. Ξεχωριστός έλεγχος όμως έγινε από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης και για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Εκεί διαπιστώθηκαν άλλες 308 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 863.100 ευρώ. Ετσι, μόνο για τα ζητήματα υπερβάσεων ωραρίου και μαύρης απασχόλησης τα πρόστιμα του πρώτου διμήνου ξεπέρασαν τα 3,96 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας που ελέγχουν ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και τους ξεχωριστούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι ειδικοί επιθεωρητές, προκύπτει ότι συνολικά στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν 12.212 έλεγχοι. Από αυτούς προέκυψαν 2.689 κυρώσεις που απέφεραν πρόστιμα ύψους 6.744.784 ευρώ.

Οι έλεγχοι της Αρχής στοχεύουν και στο εργασιακό trafficking. Oπως αποκάλυψε, άλλωστε, πρόσφατα η «Κ», εντοπίστηκαν μετανάστες κρυμμένοι σε φέρετρα, ανήλικοι εργαζόμενοι σε κοτέτσια, ανασφάλιστοι στοιβαγμένοι σε ψυγεία. Από τους ελέγχους σε 436 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 200 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του 1,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή