Περιστατικά βίας και παρενόχλησης σε χώρους εργασίας

Περιστατικά βίας και παρενόχλησης σε χώρους εργασίας

Σε εμπόριο, εστίαση και ξενοδοχεία οι περισσότερες καταγγελίες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εμπόριο, ξενοδοχεία και εστίαση καταγράφηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά οι περισσότερες καταγγελίες για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας. Αναλυτικά, τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά προέρχονται από το λιανικό και χονδρικό εμπόριο σε ποσοστό 21% κι ακολουθούν τα ξενοδοχεία με 12% και η εστίαση με 7%. Μάλιστα, για άλλη μια χρονιά η μεγάλη πλειονότητα (95%) των καταγγελιών αφορά περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής) και μόλις το 5% σεξουαλική παρενόχληση, καθώς υπάρχει μια διαχρονική τάση υποδήλωσης αυτών των περιστατικών, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας ως προς την απόδειξή τους.

Οσον αφορά το φύλο των θιγομένων εργαζομένων, επί του συνόλου των καταγγελιών για το 2023, 180 ήταν γυναίκες (60%) και 120 άνδρες (40%), κάτι που επιβεβαιώνει ότι η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας παραμένει πιο ευάλωτη και πιο αδύναμη από αυτή των ανδρών. Ως προς την ιδιότητα του καταγγελλομένου, διαπιστώνεται ότι σε 105 (46%) από τις 230 υποθέσεις το θέμα σχετίζεται με βία και παρενόχληση από τον ίδιο τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και στις υπόλοιπες 125 (54%) καταγγελλόμενος είναι άλλος εργαζόμενος (προϊστάμενος, υπεύθυνος βάρδιας κ.λπ.) ή άλλο πρόσωπο (μέλος Δ.Σ., συγγενής εργοδότη κ.λπ.).

Σε σύνολο 230 καταγγελιών, οι 73 υποθέσεις επιλύθηκαν εξωδικαστικά, με λήψη πρόσφορων και ανάλογων μέτρων από την καταγγελλόμενη επιχείρηση και τη διατύπωση σχετικών συστάσεων, και 12 υποθέσεις ματαιώθηκαν.

Σε 105 υποθέσεις έχει καταγραφεί από τον διεξάγοντα τη διαδικασία επιθεωρητή εργασιακών σχέσεων αιτιολογημένη σύσταση προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια, εξαιτίας αντικρουόμενων ισχυρισμών επί αμφισβητούμενων πραγματικών και νομικών ζητημάτων, που χρήζουν δικαστικής εκτίμησης. Σε 25 υποθέσεις επιβλήθηκαν, με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σχετικές κυρώσεις συνολικού ποσού 106.500 ευρώ, ενώ ακόμη 15 υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η αυξητική τάση στις υποβολές κανονισμών εργασίας των υπόχρεων προς τούτο επιχειρήσεων, με ενσωματωμένες πολιτικές για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης, δείχνει –σύμφωνα με την προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, Γεωργία Βαζάκη– μια μεταστροφή της εργασιακής κουλτούρας προς την επιδιωκόμενη επίδειξη μηδενικής ανοχής σε αντίστοιχα περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή