Με «Α» αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα οι διεθνείς αγορές

Με «Α» αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα οι διεθνείς αγορές

Πέντε σκαλοπάτια υψηλότερα από την τρέχουσα μέση αξιολόγηση που δίνουν οι οίκοι στη χώρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές «βαθμολογούν» τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «Α», πέντε σκαλοπάτια υψηλότερα από την τρέχουσα μέση αξιολόγηση των οίκων η οποία τοποθετείται στο «ΒΒΒ-» και είναι στη χαμηλότερη κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σημείωμα για την ελληνική οικονομία, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν αδιάκοπα από το 2015, με αποτέλεσμα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 και να έχει πλέον μέση βαθμολογία «ΒΒΒ-». Σύμφωνα με τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, περαιτέρω αναβαθμίσεις του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να προκύψουν από τη διατήρηση ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα και με τα αποτελέσματα χρήσης 2023 των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 4,1% κατά μέσον όρο, από 6% το 2022.

Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού της ΤτΕ, οι αγορές τιμολογούν, ωστόσο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά από τους οίκους αξιολόγησης. Ειδικότερα, η υπονοούμενη από την αγορά αξιολόγηση για τα ελληνικά ομόλογα βρίσκεται εντός του εύρους της κατηγορίας αξιολόγησης «A», όπως επισημαίνει. Το βέβαιο είναι πως οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων κινούνται κοντά ή χαμηλότερα από τις αποδόσεις των ομολόγων χωρών που έχουν πολύ υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα ελληνικά ομόλογα όλων των διαρκειών έχουν εδώ και καιρό αποδόσεις αρκετά (και μόνιμα) χαμηλότερες από αυτές των ιταλικών ομολόγων. Για παράδειγμα, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου ιταλικού κινείται στις -30 μονάδες βάσης και του 5ετούς στις -32 μ.β.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησιάζουν ή –σε κάποιες διάρκειες– κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ισπανικών τίτλων, οι οποίοι βαθμολογούνται από όλους τους οίκους αξιολόγησης με «Α». Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,24% και μόλις 17 μ.β. υψηλότερα από το ισπανικό 10ετές, ενώ στις διάρκειες 5 και 30 ετών τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις. Το ελληνικό 5ετές έχει απόδοση 2,88%, ενώ το ισπανικό είναι στο 2,91%, και η απόδοση στο ελληνικό 30ετές διαμορφώνεται στο 3,73% σε σχέση με το 3,76% του ισπανικού 30ετούς.

Οπως επισημαίνει η ΤτΕ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις ευρύτερες εξελίξεις στα κρατικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ τον Ιούνιο ενισχύθηκαν, μετά από καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τους ρυθμούς πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τη δημοσιοποίηση στοιχείων στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τους μισθούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή