Υπ. Οικ.:Υπέρβαση εσόδων 858 εκατ. το α΄ δίμηνο με ώθηση από το 2023

Υπ. Οικ.:Υπέρβαση εσόδων 858 εκατ. το α΄ δίμηνο με ώθηση από το 2023

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,378 δισ., έναντι στόχου για 1,981 δισ.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 858 εκατ. ευρώ ή 8,2% έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, φτάνοντας τα 11,309 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική χθεσινή ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται κυρίως από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024, όσο και από την καλύτερη απόδοση των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.). Πρόσφατα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί δώρο Πάσχα, διαψεύδοντας μια φήμη που τροφοδοτήθηκε, με αφορμή τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 4,443 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 127 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4,065 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 571 εκατ., εκ των οποίων ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 136 εκατ. και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αυξημένος κατά 397 εκατ. έναντι του στόχου.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ήταν 1,023 δισ., αυξημένα έναντι του στόχου κατά 40 εκατ. και

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ήταν 217 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του στόχου κατά 3 εκατ. Μετά την αφαίρεση των επιστροφών τα καθαρά φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 423 εκατ. Επίσης, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 751 εκατ., ενώ έχει εισπραχθεί και ποσόν 159 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον τρέχοντα μήνα (Μάρτιο) και όχι το πρώτο δίμηνο.

Ετσι, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 1,570 δισ. ή 14,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,378 δισ., έναντι στόχου για 1,981 δισ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024. Ειδικότερα, τα 159 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης και σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις φορολογικών εσόδων 647 εκατ. προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή