Ακριβότερο το κακάο και από τον χαλκό – Η τιμή του σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ακριβότερο το κακάο και από τον χαλκό – Η τιμή του σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ξηρασία και ασθένειες σε φυτείες στη Δ. Αφρική έχουν μειώσει την παραγωγή

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σοκολατένια κουνελάκια και τα αυγά θα έχουν φέτος πιθανότατα υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, καθώς η τιμή του κακάο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενόψει και των εορτών του Πάσχα, περίοδο κατά την οποία αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για σοκολάτα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο ξεπέρασαν το πρωτοφανές επίπεδο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο. Πρόκειται για ένα ιστορικό ράλι που έχει ήδη οδηγήσει φέτος σε υπερδιπλασιασμό των τιμών. Το κακάο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι το πιο «καυτό» εμπόρευμα πλέον στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την τιμή του χαλκού.

Η κρίση στην Γκάνα

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από ειδήσεις για δυσκολίες χρηματοδότησης στην Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό κακάο στον κόσμο. Η χώρα πρόκειται να χάσει την πρόσβασή της σε ένα βασικό χρηματοδοτικό μέσο, καθώς η κρίση στις καλλιέργειες την έχει αφήσει χωρίς αρκετή παραγωγή για να εξασφαλίσει χρήματα. Το συμβούλιο κακάο της Γκάνας, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου –γνωστή ως Cocobod– βασίζεται σε ξένη χρηματοδότηση για να πληρώσει τους καλλιεργητές για τη σοδειά τους.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% μόνο αυτόν τον μήνα, ενώ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Η μειωμένη συγκομιδή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των ασθενειών σε φυτείες της Δυτικής Αφρικής, όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του κακάο στον κόσμο και τα ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης της παραγωγής αλλού, προκαλούν τεράστιους κλυδωνισμούς στον κλάδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο ξεπέρασαν το πρωτοφανές επίπεδο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο.

Η αναταραχή στην αγορά του κακάο αναμένεται να κρατήσει ψηλά το κόστος της σοκολάτας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Τα πασχαλινά αυγά μετά την περυσινή αύξηση θα είναι ακόμη ακριβότερα φέτος, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη των προϊόντων τους ή προωθούν ποικιλίες με άλλα συστατικά σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ακριβότερο το κακάο και από τον χαλκό – Η τιμή του σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο-1
Τα σοκολατένια κουνελάκια και τα αυγά θα έχουν φέτος πιθανότατα υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Φωτ. Shutterstock.

«Η σοκολάτα μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή το Πάσχα του 2025, εάν οι ασθένειες των κακαόδεντρων και οι κακές καιρικές συνθήκες παρατείνουν το έλλειμμα εν μέσω υψηλών τιμών ζάχαρης», δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Νταϊάνα Γκόμες.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία έχουν πιέσει και καταστρέψει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας ποσότητας κακάο. Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν και οι τιμές της ζάχαρης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για ένα κιλό ζάχαρη αυξήθηκαν κατά περίπου 8% το 2024, έπειτα από μία άνοδο της τάξης του 2,7% το 2023.

Οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας φέτος το Πάσχα ύστερα από μια κακή συγκομιδή στην άλλη άκρη του κόσμου είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σε σειρά κλυδωνισμών στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων, μια τάση που οι καταναλωτές παρατηρούν να αυξάνεται. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πλέον ενδιαφέρονται για τις τιμές, αλλά και για την προέλευση των τροφίμων τους», λέει η Σοφία Καροντενούτο, καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια, η οποία ειδικεύεται στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν πολλές διαταραχές υψηλού προφίλ, όπως η εκτίναξη των τιμών του μαρουλιού λόγω των πλημμυρών στην Καλιφόρνια, η αύξηση της τιμής του χυμού πορτοκαλιού λόγω των κακών καλλιεργειών, αλλά και οι ανατιμήσεις στο σιτάρι, που συνδέονται με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT