Κίνα: Δεν αποτελεί πλέον επενδυτικό Ελντοράντο

Κίνα: Δεν αποτελεί πλέον επενδυτικό Ελντοράντο

Μειώνονται οι επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών, καθώς υποχωρούν οι πωλήσεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις βλέπουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Κίνα να μειώνονται, με φόντο μεταξύ άλλων τις γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και την προσπάθεια του Πεκίνου να αποκτήσει αυτάρκεια. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε το 2023 με ρυθμό 5,2%, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων δεκαετιών, και η κινεζική αγορά γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για τους κολοσσούς της Δύσης.

Επιπλέον, οι Κινέζοι καταναλωτές, μανιώδεις αγοραστές δυτικών αγαθών μέχρι πρότινος, ξοδεύουν πλέον λιγότερα, ειδικά σε ξένα προϊόντα. Οι αμερικανικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της Κίνας, πλέον όμως αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ημιαγωγών έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη βιομηχανική πολιτική της Κίνας που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση για να ξεπεράσει την κρίση στην αγορά ακινήτων αλλά και τις πολιτικές ελέγχου των εξαγωγών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Το μερίδιο των εσόδων που κατέγραψαν στην Κίνα αμερικανικές εταιρείες μειώθηκε στο 10% το 2020 από 16% το 2006, σύμφωνα με το ινστιτούτο McKinsey. Οι πωλήσεις των iPhone της Apple, λ.χ., ενισχύθηκαν αρχικά αφού οι ΗΠΑ μπλόκαραν τη Huawei από ορισμένους Αμερικανούς προμηθευτές, η τελευταία όμως πέρασε στην αντεπίθεση κερδίζοντας μεγαλύτερο κομμάτι πωλήσεων smartphones χάρη στο νέο της Mate 60 Pro. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford και η General Motors, χάνουν επίσης έδαφος. Η Tesla αντιμετωπίζει εξάλλου σκληρό ανταγωνισμό από τους Κινέζους αντιπάλους της. Οι αμερικανικές εταιρείες επιλέγουν όλο και πιο συχνά τη στρατηγική μείωσης επικινδυνότητας (de-risking) στην Κίνα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, που εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, πλέον «ψαλιδίζονται». Ενας μικρός αριθμός εταιρειών έχει ανακοινώσει σχέδια για να σταματήσει εντελώς την παραγωγή στην Κίνα, η συντριπτική πλειονότητα ωστόσο εξακολουθεί να σταθμίζει τις επιλογές της, οι οποίες κυμαίνονται από μερικές αποεπενδύσεις έως «πάγωμα» δαπανών.

Το μερίδιο των εσόδων που κατέγραψαν στην Κίνα αμερικανικές επιχειρήσεις μειώθηκε στο 10% το 2020 από 16% το 2006.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε χθες στο Πεκίνο αντιπροσώπους μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων εντείνοντας το «φλερτ» με ξένους επενδυτές. Η Kίνα δεν έχει εξαντλήσει την οικονομική δυναμική της και οι προοπτικές ανάπτυξής της παραμένουν «λαμπρές», διεμήνυσε ο Κινέζος ηγέτης στους ισχυρούς επισκέπτες του σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η ομάδα των περίπου 20 Αμερικανών επιχειρηματιών περιελάμβανε τους Ιβαν Γκρίνμπεργκ της ασφαλιστικής εταιρείας Chubb, Στίβεν Σβάρτσμαν του ομίλου Blackstone, Κριστιάνο Εϊμον, της εταιρείας ημιαγωγών Qualcomm, και Ρατζ Σουμπραμάνιαμ, της FedEx.

Η Κίνα επιχειρεί να δείξει ότι καλωσορίζει τις ξένες επιχειρήσεις, ωστόσο οι εντάσεις με την Ουάσιγκτον, η κλονισμένη οικονομική ανάκαμψη και οι επιδρομές σε εταιρείες συμβούλων έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας σταθεροποιήθηκαν εν μέρει μετά τη συνάντηση του Σι με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο του φόρουμ APEC, αν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτουν εμπορικούς περιορισμούς και κατηγορίες για κυβερνοεπιθέσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί να διερευνήσει εάν τα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, ενώ το Πεκίνο έχει εμποδίσει τη χρήση του iPhone της Apple και των οχημάτων Tesla σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Το Πεκίνο κατέθεσε την Τρίτη προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικών επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησαν Κινέζους χάκερ που υποστηρίζονται από το κράτος για στόχευση πολιτικών, εταιρειών και αντιφρονούντων, καθώς και για κλοπή στοιχείων Βρετανών ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή