Διπλασιασμό μεγεθών πέτυχε η Autohellas από το 2018 έως το 2023

Διπλασιασμό μεγεθών πέτυχε η Autohellas από το 2018 έως το 2023

Για πρώτη φορά η εμπορία αυτοκινήτων και οι διεθνείς μισθώσεις αντιστοιχούν στο 50% της συνολικής κερδοφορίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διπλασιάσει τα μεγέθη της σε μία πενταετία, από το 2018 έως το 2023, κατάφερε η Autohellas που εμφάνισε πέρυσι μεγέθη-ρεκόρ, δηλαδή τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 272 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλότερες, από ποτέ, αυτές επιδόσεις αποδίδονται, όπως ανέφερε χθες κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Autohellas Ευτύχης Βασιλάκης, στο γεγονός ότι η εταιρεία είναι πιο «ισορροπημένη». Η δραστηριότητά της, όπως εξήγησε, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, στις μισθώσεις στην Ελλάδα, στην εμπορία αυτοκινήτων, που «αποτέλεσε τμήμα της Autohellas το 2015 και συνεχώς διευρύνει τη συνεισφορά της στο συνολικό αποτέλεσμα», και στον τομέα των διεθνών μισθώσεων. Η εμπορία αυτοκινήτων και η διεθνής δραστηριότητα στις μισθώσεις αυτοκινήτων αντιπροσώπευσαν, για πρώτη φορά, το 2023 το 50% της συνολικής κερδοφορίας της Autohellas. Τα καλά αποτελέσματα, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης, και η εμφάνιση υψηλής κερδοφορίας πέρυσι υπήρξαν κόντρα στην αύξηση των επιτοκίων και την αύξηση του Euribor κατά περίπου 400 μονάδες βάσης από το καλοκαίρι του 2022 μέχρι τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, τις ισχυρές προοπτικές του τουρισμού, κατά τη φετινή χρονιά, φανερώνουν οι προκρατήσεις αλλά και οι ολοένα και περισσότερο βελτιωμένες επιδόσεις των αγορών των ΗΠΑ, της Ασίας και έως ένα βαθμό της Λατινικής Αμερικής. Από την άλλη πλευρά, η προσφορά αυτοκινήτων (προς μίσθωση) αναμένεται να αυξηθεί σηματοδοτώντας υψηλότερο ανταγωνισμό, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τα έσοδα ανά μονάδα. Αναφερθείς στο εγχείρημα του εξηλεκτρισμού των αυτοκινήτων, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι αν και δεν προχωρεί με τους ρυθμούς που αρχικά αναμένονταν, εμφανίζει πρόοδο.

Εκτίμησε ότι η επίδραση των εταιρειών που εισέρχονται στην ελληνική αγορά (σ.σ. διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα) θα φανεί σε διάστημα μεγαλύτερο της διετίας και σημείωσε πως η Autohellas επιδιώκει νέες συνεργασίες, που ενδεχομένως να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, με στόχο την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της.

Οπως προσέθεσε ο επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της Autohellas Ζάχος Βιτζηλαίος, ο τουριστικός κλάδος, που επηρεάζει άμεσα τη δραστηριότητα της εταιρείας, καταγράφει περαιτέρω βελτίωση, όπως αυτή αντανακλάται στην ενισχυμένη κατά 8% έως 9% χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίσης, η αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές και ξενοδοχεία αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν, υποστηρίζοντας τη ζήτηση. Ως προς τον όγκο των ταξινομήσεων, ύστερα από άνοδο της τάξεως του 28%, το 2023, που αποδίδεται στις συσσωρευμένες παραγγελίες (λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση οχημάτων), φέτος αναμένεται να εμφανίσει μετριοπαθή άνοδο, δηλαδή από 5% έως 10%, επειδή η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει εξομαλυνθεί. Αυτό αναμένεται να έχει επίδραση στις τιμές προμήθειας καινούργιων στόλων, όπου οι εκπτώσεις εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν. Εκτιμάται ακόμη ότι θα εξορθολογίσει και τις αξίες των μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν ενισχυθεί λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των παραγγελιών.

Οι στρατηγικοί στόχοι της Autohellas προβλέπουν την ενίσχυση του στόλου της, τη βελτίωση της ποιότητας των πωλήσεών της μέσω και της τοποθέτησης των κατάλληλων στελεχών στον εν λόγω τομέα, και τον περαιτέρω τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη θα διανείμει για τη χρήση του 2023 μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, από 0,65 ευρώ το 2022, που αντιστοιχεί σε επιστροφή ποσού 33,6 εκατ. ευρώ στους μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή