Η «πλημμύρα» κινεζικών εξαγωγών ανησυχεί τη Δύση

Η «πλημμύρα» κινεζικών εξαγωγών ανησυχεί τη Δύση

Μέσω της βιομηχανίας, το Πεκίνο προσπαθεί να αντισταθμίσει την αδύναμη κατανάλωση και την παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κινεζικά εργοστάσια θα εξακολουθήσουν να παράγουν αναρίθμητα αγαθά, ανεξαρτήτως της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Ηταν και η τελευταία μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της Δύσης που προειδοποίησε το Πεκίνο να μην υπονομεύει τις δυτικές επιχειρήσεις, πλημμυρίζοντας τις αγορές με φθηνές εξαγωγές. Παρά ταύτα, η βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγή ήρθε για να μείνει. «Αντιμετωπίσαμε την ίδια κατάσταση και στο παρελθόν», προειδοποίησε η κ. Γέλεν, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή της στην Κίνα. Αναφερόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι πολιτικές του Πεκίνου «πλημμύρισαν την παγκόσμια αγορά με χάλυβα κάτω του κόστους, πριονίζοντας τις χαλυβουργίες παντού στον κόσμο και στις ΗΠΑ».

Σήμερα, οι ιθύνοντες τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη ανησυχούν με τις υπερεπενδύσεις της Κίνας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στους ηλιακούς συλλέκτες, στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και σε άλλους κλάδους, οι οποίοι θα ωθήσουν τα επίπεδα παραγωγής πολύ παραπάνω από την εγχώρια ζήτηση. Το Πεκίνο δεσμεύεται να χαλιναγωγήσει την πλεονάζουσα παραγωγή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις διαμαρτυρίες των δυτικών άστοχες. Πάντως, εν μέρει δικαιολογούνται. Οι κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών ελέγχουν άνω του 80% της αγοράς, υπερσκελίζοντας κατά πολύ το 36%, το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η βιομηχανία μπαταριών παρήγαγε 747 γιγαβατώρες το 2023, ποσότητα σχεδόν διπλάσια των 387 γιγαβατωρών από την εγκατάσταση μπαταριών εντός προϊόντων που αγοράστηκαν στην Κίνα.

Φαίνεται ότι αυτή η υπερεπέκταση οικονομικής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Στις αρχές του 2023, το συνολικό ποσοστό μη χρησιμοποιημένης παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε κάτω από το 75%, πρώτη φορά μετά το 2016. Η κάμψη αυτή δεν παρατηρήθηκε μόνο σε κλάδους συσχετιζόμενους με τα ακίνητα, αλλά και στους κλάδους τροφίμων, ένδυσης, χημικών και φαρμάκων. Συνάμα τα επίπεδα αποθεμάτων είχαν αυξηθεί. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ώθηση του Πεκίνου προς τη βιομηχανία, ώστε να τονώσει την ανάπτυξη για να αντισταθμιστούν η αδύναμη κατανάλωση και η παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων. Τα επιχειρηματικά δάνεια στις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας αυξήθηκαν 25% το 2023 στο 1,2 τρισ. δολάρια, κατευθυνόμενα κυρίως προς τους στρατηγικούς τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας που συνεισέφερε πέρυσι έσοδα ρεκόρ 1,6 τρισ. δολαρίων, αντιστοιχώντας στο 40% της αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή