Τέταρτη κατά σειράν ημέρα πτώσης στο Χ.Α.

Τέταρτη κατά σειράν ημέρα πτώσης στο Χ.Α.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύναμο αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά το ελληνικό Χρηματιστήριο να ακολουθήσει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, οδηγούμενο έτσι στην τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης. Αν και στην αρχή της συνεδρίασης το κλίμα ήταν ουδέτερο προς θετικό, με μικρές διακυμάνσεις γύρω από τα χθεσινά επίπεδα, η δημοσιοποίηση ωστόσο στη συνέχεια της έκθεσης της Morgan Stanley έβαλε φρένο στις όποιες θετικές διαθέσεις υπήρχαν, δίνοντας τα ηνία στους πωλητές.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δήλωσε πως αφαιρεί τις τιμές-στόχους από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μέχρι να υπάρξει ορατότητα γύρω από τις λύσεις για τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα του κλάδου, ενώ τόνισε πως αν και η δημιουργία μιας bad bank θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» μια επενδυτική ευκαιρία, ωστόσο η ταχεία μείωση των NPEs θα απαιτήσει νέα κεφάλαια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 618,98 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,12%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,72%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,62% στις 430,81 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,32 εκατ. ευρώ. Από την περασμένη Παρασκευή οι απώλειες στον Γενικό Δείκτη αγγίζουν το 4,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 8,2%.

Είναι προφανές πως οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley δεν άρεσαν στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πωλήσεις στις μετοχές των τραπεζών, πιέζοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά τη μετοχή της Πειραιώς σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τα 0,7990 ευρώ. Και αυτό, παρόλο που το βρετανικό hedge fund Marshall Wace προχώρησε στη μείωση των short θέσεών του στην τράπεζα, και στο 0,52% επί των μετοχών της από 0,64% προηγουμένως. Οι έντονες πιέσεις στις τράπεζες –από τις οποίες «γλίτωσε» μόνο η Eurobank με άνοδο 2,24%– οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις σε πολλά blue chips, με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%.

Οπως εκτιμά η Beta Securities, η συνεχιζόμενη αρνητική διάθεση των επενδυτών, σε συνδυασμό με τις επίμονα υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων, αναμένεται να διατηρήσει τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή