Απώλειες 11% για τις τράπεζες σε 5 συνεδριάσεις

Απώλειες 11% για τις τράπεζες σε 5 συνεδριάσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε για πέμπτη ημέρα το πτωτικό σερί του ελληνικού χρηματιστηρίου, έστω και αν στο τελευταίο μισάωρο και στις τελικές δημοπρασίες ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγοράς σε μία προσπάθεια περιορισμού των απωλειών, με πολλούς τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αντιστέκονται στο αρνητικό κλίμα και να κλείνουν με «καλά» κέρδη (Σαράντης, Lamda, EXAE, EΛΠΕ), κρατώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 610 μονάδες. Κυρίαρχες στη χθεσινή συνεδρίαση οι ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με τους πωλητές να οδηγούν μάλιστα τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 0,7580 ευρώ με πτώση 6,42%. Η Eurobank ήταν η μόνη που «αμύνθηκε» των ρευστοποιήσεων κλείνοντας με οριακή πτώση 0,10%, ωστόσο τόσο η Alpha Bank (-3,57%) όσο και η Εθνική Τράπεζα (-3,01%) βρέθηκαν και αυτές στη δίνη των πωλητών.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,89% στις 613,50 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -1,77%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,94%,ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,47%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,72% στις 419,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,22 εκατ. ευρώ.

Το αρνητικό διεθνές κλίμα μετά το νέο sell-off στη Wall Street, το οποίο προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Fed, ήρθε να προστεθεί στις αναταράξεις που είχε ήδη προκαλέσει στο Χ.Α η έκθεση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες. Ο επενδυτικός οίκος επισήμανε πως καλύτερο σενάριο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, που είναι η δημιουργία μιας bad bank, θα χρειαστεί σημαντική «ένεση» κεφαλαίων και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι απώλειες του τελευταίου πενθημέρου στο Χ.Α. αγγίζουν το 5,4%, ενώ η βουτιά στις τράπεζες φτάνει το 11%. Με μόλις τέσσερις συνεδριάσεις να απομένουν για το τέλος του 2018, ο περιορισμός των απωλειών από τις αρχές του έτους, οι οποίες φτάνουν το 24% και είναι οι μεγαλύτερες διεθνώς, είναι ήδη ένα «χαμένο στοίχημα», όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.

«Με ταχύτητα αλλά χωρίς τζίρο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. οδεύει προς την κρίσιμη περιοχή των 610 μονάδων, επίπεδο που εκτιμούμε ότι θα μπορέσει να κρατήσει για τις λίγες συνεδριάσεις που απέμειναν έως το τέλος του έτους», επισημαίνει η Merit Sec.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή