Εβδομαδιαίες απώλειες 5,7% για Γενικό Δείκτη

Εβδομαδιαίες απώλειες 5,7% για Γενικό Δείκτη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό Χρηματιστήριο προσπάθησε με νύχια και με δόντια να «κρατήσει» τις 610 μονάδες για σχεδόν έξι ολόκληρες ώρες, ωστόσο ήρθε το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, και οι τελικές δημοπρασίες –οι οποίες τείνουν να καθορίζουν την τελική εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα– να κρίνουν τη μάχη μεταξύ αγοραστών – πωλητών, με τους δεύτερους να κερδίζουν το «στοίχημα» και με «τσιμπημένο» μάλιστα τζίρο. Η τελευταία (και τριπλή) λήξη συμβολαίων στην αγορά παραγώγων για το 2018 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τις πιέσεις να μην επικεντρώνονται πλέον στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν κυρίως θετική εικόνα (με εξαίρεση τη Eurobank), αλλά να αφορούν την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται σε Jumbo (-4,03%) και Motor Oil (-3,33%).

Αυτή η εξέλιξη είναι η πλέον ανησυχητική για την πορεία του Χ.Α., παρατηρούν οι αναλυτές, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ρευστοποιήσεις τείνουν να γίνουν γενικευμένες, αποδυναμώνοντας τις όποιες πιθανότητες για αποφυγή διεύρυνσης των απωλειών του Χ.Α. για το 2018, στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για τη λήξη του έτους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 608,58 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,90%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,83%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,19% στις 424,10 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,97 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 5,7% – με τη «βουτιά» από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στο 24,2%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 8,8%.

Για το υπόλοιπο του έτους, με τις εσωτερικές ειδήσεις να απουσιάζουν και τις υποτονικές συναλλαγές που αναμένονται λόγω των αργιών, η τάση του Χ.Α. θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα είδαν για μία ακόμη φορά το sell-off να δείχνει τα δόντια του. Οπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, το ελληνικό χρηματιστήριο βαδίζοντας προς το 2019 συνεχίζει να δημιουργεί προβληματισμό, υποβοηθούμενο και από την πρόσφατη έντονη διορθωτική κίνηση των ξένων αγορών, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, ενώ η πίεση των πωλητών το τελευταίο διάστημα έχει μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ακόμη και η συνηθισμένη ωραιοποίηση των αποτιμήσεων, που συνηθιζόταν τα τελευταία έτη, φέτος μάλλον δεν θα συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή