Ξεπέρασε τις 600 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ξεπέρασε τις 600 μονάδες το Χρηματιστήριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωτήριο αποδείχθηκε για το ελληνικό Χρηματιστήριο το δυναμικό ριμπάουντ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία πήραν τη σκυτάλη από το θετικό «γύρισμα» στη Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμο της της Πέμπτης, με τον Γενικό Δείκτη να αποφεύγει έτσι τα χειρότερα και την όγδοη πτωτική συνεδρίαση, καταφέρνοντας να κινηθεί πάνω από τις 600 μονάδες, χωρίς ωστόσο κάποιο «σοβαρό» σήμα από τη συναλλακτική δραστηριότητα. Η δυναμική της αγοράς άλλαξε λίγο μετά τις 15.30, όταν οι αγοραστές άρχισαν να παίρνουν τα ηνία του Χ.Α. το οποίο επί πέντε ώρες μαχόταν να κρατήσει τις 600 μονάδες. Η ισχυρή τραπεζική αντίδραση μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που άγγιξε την Πέμπτη ο κλαδικός δείκτης σε συνδυασμό με τα σημαντικά κέρδη που σημείωσαν πολλές δεικτοβαρείς μετοχές, διαμόρφωσε το τελικό +1% για το Χ.Α.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 603,84 μονάδες και σε υψηλό ημέρας, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,19%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +1,03%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,72% στις 416,20 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,16 εκατ. ευρώ. Η Eurobank σημείωσε άλμα της τάξεως του 9,21%, η Εθνική έκλεισε στο +5,12%, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 3,85%, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.

Με τη φετινή χρονιά να θεωρείται ουσιαστικά χαμένη για το ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού ούτε ένα θαύμα δεν μπορεί να διαγράψει τις απώλειες που ξεπερνούν το 24% από τις αρχές του έτους, το 2019 κάθε άλλο πάρα εύκολο και ήρεμο φαντάζει, με δεδομένες τις πολλές και σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Το ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες παρατείνουν τη στάση αναμονής που τηρούν εδώ και καιρό οι επενδυτές, σε συνδυασμό με το δυσμενές διεθνές κλίμα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη λεωφόρο Αθηνών.

Το 2019 θα είναι μία δύσκολη χρονιά με υψηλή μεταβλητότητα και για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν πρωταγωνιστήσει στις αρχές του 2018, με την απόδοση του 10ετoύς να υποχωρεί τον Ιανουάριο σε χαμηλά 12ετίας. Ωστόσο, στη συνέχεια διέψευσαν τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν ότι θα αποτελούσαν τα «αστέρια των αποδόσεων», όπως είχαν προβλέψει αρχικά οι διεθνείς οίκοι (βλ. UBS), σημειώνοντας τελικά από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς, ενώ το ελληνικό Δημόσιο αναγκάστηκε να περιοριστεί σε μία μόνο έξοδο στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή