Εντονες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

Εντονες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο έντονο «σφυροκόπημα» δέχθηκαν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας απώλειες έως και 7,4%, παρασύροντας και πάλι το ελληνικό Χρηματιστήριο σε ισχυρές απώλειες οι οποίες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν και το 2%. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η αύξηση του ρίσκου γύρω από τη χώρα μετά την ενίσχυση της πολιτικής αστάθειας η οποία κινδυνεύει να βάλει στον «πάγο» τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια που έχουν προταθεί από το ΤΧΣ και την ΤτΕ, καθώς και οι αυστηρότεροι κανόνες που αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες σε Εθνική και Alpha Bank άγγιξαν το 10%, ακολουθώντας τα βήματα των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες βαρύνονται και αυτές με υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων, στέλνοντας έτσι τον τραπεζικό δείκτη μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,13% στις 622,78 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,4% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 5,06% στις 411,73 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε πτώση 6,25%, στο -7,41% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς υποχώρησε 3,55%, ενώ πτώση 1,92% σημείωσε η Eurobank.

Η αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης από τον Ελληνα πρωθυπουργό λειτούργησε αρνητικά για την επενδυτική κοινότητα αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η αίσθηση ότι η προεκλογική περίοδος είναι απροσδιόριστης διάρκειας, οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό εκτιμήσεων. Με δεδομένη την αυξημένη αβεβαιότητα, οι αποφάσεις για την οικονομία αναστέλλονται, οι αποκρατικοποιήσεις μετατίθενται χρονικά, η έξοδος στις αγορές δύσκολα μπορεί να αποτολμηθεί, οι τράπεζες δυσχεραίνονται στους σχεδιασμούς τους σε σχέση με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια και την επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση. Γενικότερα, η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα δεν μπορεί να δρομολογηθεί. Ολα αυτά αφύπνισαν τους πωλητές ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, ενώ δύσκολα θα αποφευχθεί η γενίκευσή της πτώσης και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς διαφαίνεται ότι ο «κίνδυνος χώρας» αναζωπυρώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή