Κρίσιμο το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων

Κρίσιμο το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρίσιμα θέματα των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα συζητήθηκαν χθες με τους επικεφαλής των θεσμών και συνεργάτες του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αφού ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση.

Αν και η πλευρά του υπουργείου κάνει λόγο για απλή ενημερωτική καταγραφή της προόδου των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, το γεγονός ότι στην αρχή της εβδομάδας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι θεσμοί έθεσαν θέμα κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ τόσο στη χονδρική αγορά όσο και στη λιανική, εκτιμάται ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και σε αυτό το επίπεδο. Το κομβικό θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ πάντως αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου με παρέμβαση της Κομισιόν που επιβλέπει την όλη διαδικασία αμέσως μετά τις 6 Φεβρουαρίου που λήγει και η νέα παράταση υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Η Κομισιόν έχει από την αρχή συνδέσει το θέμα με την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού και οι θεσμοί έχουν κάνει αποδεκτή υπό προϋποθέσεις την πρόταση της ελληνικής πλευράς, δηλαδή αποεπένδυση στον λιγνίτη και ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) έναντι του σχεδίου Μικρή ΔΕΗ που είχε προκριθεί και είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πώληση υδροηλεκτρικών

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε μέσω της συμφωνίας με τους πιστωτές ότι στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει το εγχείρημα της αποεπένδυσης τότε θα ληφθούν άλλα δομικά μέτρα. Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες ο όρος άλλα δομικά μέτρα για την πλευρά των θεσμών αφορά την πώληση υδροηλεκτρικών και αυτό γίνεται σαφές σε κάθε συνάντηση. Ο κ. Σταθάκης πάντως με την έγκριση μιας ακόμη παράτασης του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων Μελίτης και Φλώρινας κατάφερε να αποφύγει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον την επαναφορά του θέματος υδροηλεκτρικά ως άμεσης παρέμβασης ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση το κατά πόσον θα επανέλθει το θέμα θα κριθεί από την πορεία του διαγωνισμού που βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Ο ίδιος διαγωνισμός θα κρίνει και τις ποσότητες των ΝΟΜΕ που θα πρέπει να διαθέσει η ΔΕΗ μέσα στο 2019, αφού η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει ότι στην περίπτωση που υπάρξει πλειοδότης δεν θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ με πρόσθετες ποσότητες που προκύπτουν λόγω αποκλίσεων από τους δεσμευτικούς στόχους καθώς επίσης και ότι με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μονάδων οι δημοπρατούμενες ποσότητες για το σύνολο του 2019 θα περιοριστούν από το 22% στο 13%. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης του διαγωνισμού η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί αφενός να δημοπρατήσει το 22% των συμφωνημένων ποσοτήτων που αντιστοιχεί σε 1.444 MW και επιπλέον 520 MW λόγω των αποκλίσεων από τον δεσμευτικό στόχο μείωσης του μεριδίου της στη λιανική αγορά στο τέλος του 2018 και αφετέρου να υποχρεωθεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες.

ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις οι θεσμοί ενημερώθηκαν τόσο για την πορεία του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ όσο και για το νομοσχέδιο διχοτόμησης της ΔΕΠΑ σε Εμπορία και Υποδομές, που θα προηγηθεί προκειμένου να ακολουθήσει η διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 50,1% της Εμπορίας και εν συνεχεία η διάθεση του 14% του τομέα Υποδομών. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ενέργειας, αναμένεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή