Η ΔΕΗ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών

Η ΔΕΗ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε τελικά, όπως είχε διαφανεί, ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, στη χθεσινή συνεδρίασή του, απέρριψε την προσφορά της «Μυτιληναίος Α.Ε.» για τη Μελίτη, όπως και την εκτός όρων προσφορά της κοινοπραξίας Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για το σύνολο του προς πώληση χαρτοφυλακίου. Το τίμημα που προσέφερε η «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη ήταν 25 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή, την οποία ο κ. Παναγιωτάκης έπειτα από μεγάλη πίεση γνωστοποίησε χθες στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ήταν 153 εκατ., και για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης 147 εκατ. ευρώ. Η προσφορά της ελληνοτσεχικής κοινοπραξίας για το σύνολο των μονάδων, αλλά με αιρέσεις ως προς τη ΣΑΜ (Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών) της ΔΕΗ, ήταν 103 εκατ. ευρώ.

Η «Μυτιληναίος» δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΔΕΗ για κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς ενώ η απόκλιση από το ύψος της ανεξάρτητης αποτίμησης δεν άφηνε κανένα περιθώριο στη διοίκηση της ΔΕΗ για θετική εισήγηση.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα αφού η υποχρέωση της χώρας έναντι των δεσμεύσεων στους θεσμούς και στην DGcomp για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού δεν έχει εκπληρωθεί με το σχέδιο της αποεπένδυσης. Στο υπουργείο Ενέργειας και τη ΔΕΗ δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πιθανή επιβολή υποχρέωσης πώλησης υδροηλεκτρικών, αφού η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει εναλλακτικά δομικά μέτρα σε περίπτωση που η αποεπένδυση και τα ΝΟΜΕ κριθούν αναποτελεσματικά. Η διοίκηση της ΔΕΗ στην επίσημη ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού. «Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ε.Ε., ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής», δήλωσε ο επικεφαλής της Eπιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης.

Στην κατεύθυνση της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού, αλλά με άλλον φορέα, δείχνοντας το ΤΑΙΠΕΔ, κινείται και το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο και θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα διαπραγματεύσεις με την DGcomp.

To υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ανοικτό σε όλα τα σενάρια, ακόμη και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού που προβλέπει για αντίστοιχες περιπτώσεις διαγωνισμό από την Κομισιόν χωρίς κατώφλι στο τίμημα και χωρίς δεσμεύσεις από αποτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικά και όχι επιχειρηματικά χειρότερο σενάριο της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων. Αυτό που ωστόσο θα επιδιώξει είναι η ενδιάμεση πρόταση της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού από κάποιον άλλο φορέα και πιθανότατα το ΤΑΙΠΕΔ. Τα επιτελεία του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ έχουν πλήρη επίγνωση τόσο του αδιεξόδου στο οποίο έχουν οδηγήσει τα πράγματα με τις επιλογές τους όσο και της δυσκολίας διαχείρισής τους. Αν και ευελπιστούν σε μια επιεική αντιμετώπιση από πλευράς της Επιτροπής, δεν είναι εύκολο να την έχουν. Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου κυβέρνηση και Κομισιόν θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει με ποιες εναλλακτικές θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, αφού η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης τού σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή