Με νέους όρους και αποτίμηση, στο σφυρί οι λιγνιτικές

Με νέους όρους και αποτίμηση, στο σφυρί οι λιγνιτικές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο κατά πάσα πιθανότητα, και το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καταθέτει το υπουργείο Ενέργειας στην DGComp την ολοκληρωμένη νέα πρότασή του για τη συνέχιση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Η πρόταση, στα σημεία που έχει «κλειδώσει», προβλέπει επανενεργοποίηση του διαγωνισμού που κατέληξε άγονος με δυνατότητα εισόδου και νέων επενδυτών είτε σε συνεργασία με τους υφιστάμενους είτε και αυτόνομα, καθώς και νέα αποτίμηση των μονάδων, αφού εκ των υστέρων εκτιμήθηκε ότι η αποτίμηση που έκανε ο ανεξάρτητος σύμβουλος της ΔΕΗ στηρίχθηκε σε παραμέτρους που οδηγούσαν σε αυξημένο τίμημα για τους επενδυτές.

Για παράδειγμα, ο εκτιμητής έλαβε υπόψη του σταθεροποίηση των τιμών των CO2 ενώ όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε ανοδική τάση. Επίσης δεν αξιολόγησε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στις μονάδες που θα ιδιωτικοποιηθούν θα λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό που σημαίνει αυξημένο λειτουργικό κόστος για τους νέους ιδιοκτήτες. «Ο πήχυς της αποτίμησης θα πρέπει να κατέβει, ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι ένα κομμάτι του παζλ για να κλειδώσει η πρόταση στο σύνολό της», αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες για νέα αποτίμηση. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θα περιλαμβάνει και τροποποίηση της ΣΑΜ (Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών) που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, έτσι ώστε να συμπεριλάβει μηχανισμό επιμερισμού ζημιών/κερδών για διάστημα μιας εξαετίας, όσο δηλαδή οι νέοι ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού που θα μεταβιβαστεί μαζί με τις μονάδες.

Η υφιστάμενη αποτίμηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκτιμούσε την αξία της Μελίτης στα 153 εκατ. ευρώ και των μονάδων της Μεγαλόπολης στα 147 εκατ. ευρώ.

Η μοναδική νόμιμη προσφορά της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη αναφερόταν σε τίμημα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ήταν εκτός των όρων της ΣΜΑ της ΔΕΗ, σε τίμημα 103 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προς πώληση χαρτοφυλακίου. Η ελληνοτσεχική κοινοπραξία στην προσφορά της, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, προέβλεπε «εναλλακτική εκδοχή της ΣΜΑ που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε.». Η αναφορά συνδέεται με το αίτημα που είχε υποβάλει η κοινοπραξία κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των όρων της ΣΜΑ για την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών/ κερδών για διάστημα εξαετίας, όρο που απέρριψε η ΔΕΗ αλλά τελικά θα συμπεριλάβει η νέα πρόταση του υπουργείου Ενέργειας προς την DGComp.

Η νέα πρόταση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, αφού σταλεί στην DGComp, στη συνέχεια θα συζητηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο υπουργείο Ενέργειας και στην κυβέρνηση συνολικότερα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ αποστάσεις από τις εξελίξεις κρατάει –επί του παρόντος τουλάχιστον– η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία βλέπει επί της ουσίας να ανατρέπεται η πολιτική τού «δεν ξεπουλάμε» που δημοσίως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης.

Το υπουργείο Ενέργειας από την πλευρά του δείχνει ανοικτό σε κάθε μέτρο που θα οδηγήσει στην πώληση των μονάδων προκειμένου να αποφύγει τα επώδυνα πολιτικά εναλλακτικά δομικά μέτρα, δηλαδή την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή