Δεν «κράτησε» τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

Δεν «κράτησε» τα κέρδη του το Χρηματιστήριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών ήταν η χθεσινή, με τον Γενικό Δείκτη και τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκουν «τοίχο» στις 675 μονάδες και στις 470 μονάδες αντιστοίχως, και έπειτα από ισχυρά ενδοσυνεδριακά κέρδη να παραδίδονται τελικά στα χέρια των πωλητών. Οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας –αν και, πλην της Eurobank, όλες κινήθηκαν στα θετικά– με τους λίγους επενδυτές του Χ.Α. να ενεργοποιούν το «κουμπί» των ρευστοποιήσεων μετά το ισχυρό ράλι που σημείωσε ο κλάδος από τα πρόσφατα χαμηλά του και το οποίο είχε αγγίξει ακόμη και το 40% (Πειραιώς). Αν και οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ήταν πολύ οριακές και ήρθαν στις τελικές δημοπρασίες, η εικόνα της αγοράς γενικότερα ήταν αρνητική, με τους αγοραστές να απέχουν από την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής, της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,07%, στις 666,96 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει το +1,14% (675,06 μονάδες), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,35 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,47%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,48% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54%, στις 452,97 μονάδες, αν και είχε φθάσει μέχρι και τις 470,03 μονάδες (+4,33%). Η Πειραιώς έκλεισε στο +3,58%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει το +7,95%· η Alpha Bank έκλεισε στο +0,45% και σε χαμηλά ημέρας, ενώ είχε αγγίξει το +5,45%· η Εθνική έκλεισε στο +1,38% από το +3,90% στα υψηλά ημέρας και η Eurobank έκλεισε με απώλειες 0,54% από +3,22% που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως η κινητικότητα της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων ενόψει του Eurogroup του Μαρτίου, διαμορφώνουν βελτίωση κλίματος, χωρίς ωστόσο η ανοδική κίνηση του Χ.Α. να αποκτά δυναμική που να συμβάλλει σε δραστηριοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των επενδυτών, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Για να κινηθεί υψηλότερα η αγορά, απαιτούνται αυξημένες συναλλαγές και μετουσίωση των κινήσεων του οικονομικού επιτελείου σε χειροπιαστά αποτελέσματα, διαδικασία που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους, όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή