Δυσαρέσκεια ExxonMobil για τις καθυστερήσεις στην Κρήτη

Δυσαρέσκεια ExxonMobil για τις καθυστερήσεις στην Κρήτη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την Κρήτη. Είναι μια τεράστια και απολύτως ανεξερεύνητη περιοχή και αυτό είναι που την κάνει ενδιαφέρουσα. Για να έχουμε όμως κάτι παραπάνω να σας πούμε, θα πρέπει να πάμε εκεί». Με αυτόν τον κομψό τρόπο ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για την Ευρώπη, την Κασπία και τη Ρουμανία, κ. Τρίσταν Ασπρεϊ, διατύπωσε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, παρόντος του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ανάθεση των δύο περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Την ελπίδα να αρθούν γρήγορα και οι τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες στην Κρήτη, εξέφρασε από τους Δελφούς και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. Ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil, που μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην Κύπρο, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες από τον Μάιο του 2018, όταν από κοινού με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total προκάλεσαν τον διαγωνισμό για την παραχώρηση των δύο υποθαλάσσιων περιοχών της Κρήτης, υποβάλλοντας αίτηση στο υπουργείο Ενέργειας.

Η κατακύρωσή τους έγινε τον Ιούλιο του 2018 και μέχρι σήμερα οι συμβάσεις παραχώρησης δεν έχουν πάρει τον δρόμο για την έγκρισή τους από τη Βουλή και αυτό όχι για κάποια προφανή αιτία, σύμφωνα τουλάχιστον με την πλευρά των επενδυτών. Από τον περασμένο Αύγουστο εκκρεμεί η έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία βρίσκεται στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας, παρότι έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη εκ του νόμου διαβούλευση με τις περιφέρειες και τους δήμους.

Θα πρέπει να εγκριθεί η ΣΜΠΕ για να περάσει η σύμβαση παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, που σημαίνει ότι ακόμη και εάν αύριο εγκριθεί η μελέτη θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες για την τελική υπογραφή της. Ο κ. Σταθάκης πάντως, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, δεσμεύτηκε, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Ασπρεϊ στο περιθώριο του Forum των Δελφών, ότι το αργότερο μέχρι τον Μάιο οι δύο συμβάσεις θα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση η κοινοπραξία των ExxonMobil – ΕΛΠΕ – Τotal θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2019. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Ασπρεϊ, προστίθεται στις παραδοσιακές περιοχές ενδιαφέροντος της ΕxxonMobil στην Ευρώπη, που μέχρι τώρα εντοπίζονταν στη Μαύρη Θάλασσα. «Βλέπουμε τη νοτιοανατολική Ευρώπη ως μια νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, στην οποία η ενδογενής παραγωγή θα βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την Κύπρο, τόνισε και το κοίτασμα «Γλαύκος» και ότι η εταιρεία του προσβλέπει σε περαιτέρω ευρήματα, ενώ ανακοίνωσε ότι ανέλαβε και μια τρίτη περιοχή στα ανοικτά της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, και σε αντίθεση με την Ελλάδα, με γοργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα της Energean Oil στο Ισραήλ. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε το γεωτρητικό της πρόγραμμα στο βόρειο Καρίς που περιλαμβάνει τρεις γεωτρήσεις. Το γεωτρητικό πρόγραμμα εκτελείται από το πλοίο-γεωτρύπανο «Stena DrillMAX». Πρόκειται για πλοίο-γεωτρύπανο 6ης γενιάς που έχει τη δυνατότητα να διενεργεί γεωτρήσεις σε βάθος έως και 10.000 μέτρα. Με τις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης, η εταιρεία δρομολογεί την εξόρυξη των 67 δισ. κυβικών μέτρων (2,4 τρισ. κυβικών ποδιών) φυσικού αερίου που διαθέτει στο Ισραήλ, η οποία θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 με τη διάθεση φυσικού αερίου στην ισραηλινή αγορά.

Η γεώτρηση στο βόρειο Καρίς στοχεύει σε επιπλέον έως 36 δισ. κυβικά μέτρα (1,3 τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT