Τραπεζικό ράλι έως και 13% στο Χρηματιστήριο

Τραπεζικό ράλι έως και 13% στο Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή του ράλι των τραπεζικών μετοχών, το οποίο είχε πατήσει «στοπ» στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ώθησε το ελληνικό Χρηματιστήριο και πάλι πάνω από τις 700 μονάδες, με ισχυρά κέρδη, δίνοντας έτσι τον λόγο στους αγοραστές. Η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συζητεί τον σχεδιασμό ενός νέου γύρου φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (TLTROs) «ξύπνησε» τα αντανακλαστικά των επενδυτών στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, παρασύροντας και τις ελληνικές τράπεζες. Ο νέος αυτός καταλύτης που φέρει τη σφραγίδα του Μάριο Ντράγκι, σε συνδυασμό με τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο, κρατάει το ελληνικό Χρηματιστήριο σε ανοδική τροχιά, παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που σημειώθηκαν στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,19%, στις 707,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,88%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε κέρδη 0,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης –αν και βρέθηκε στην αρχή της συνεδρίασης στα αρνητικά– κατέγραψε ισχυρό ράλι 5,03% στις 552.96 μονάδες, με τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν σε υψηλό ημέρας. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο +12,90%, η μετοχή της Εθνικής στο +7,35%, η Alpha Bank στο +3,45% και η Eurobank έκλεισε με άνοδο 3,20%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά το πρόσφατο ράλι, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τον τραπεζικό κλάδο. Οπως σημειώνει η Eurobank Equities, oι ελληνικές τράπεζες έσπασαν τον φαύλο κύκλο του β΄ εξαμήνου του 2018 και η ανάκαμψή τους αναμένεται να συνεχιστεί.

Οπως επισημαίνει, «βλέπει» περαιτέρω περιθώριο ανόδου κατά περίπου 50% ενώ δεν αποκλείει και υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς η εμπιστοσύνη ενισχύεται, τονίζοντας πως οι μετοχές τους εξακολουθούν να τελούν σε διαπραγμάτευση κοντά στο χαμηλό τριετίας. Στους θετικούς καταλύτες τοποθετεί τα νέα εργαλεία που θα υπάρξουν για τη στήριξη των ισολογισμών τους, το γεγονός ότι η δευτερογενής αγορά NPEs είναι λειτουργική, τον νέο νόμο Κατσέλη ο οποίος είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς και την ανάκαμψη που αναμένεται στην αγορά ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή