Ανοδος πάνω από τις 700 μονάδες στο Χ.Α.

Ανοδος πάνω από τις 700 μονάδες στο Χ.Α.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οι οποίοι έστειλαν τον Γενικό Δείκτη και πάλι πάνω από τις 700 μονάδες και κοντά στα υψηλά έξι μηνών, με την αγορά να επηρεάζεται ελάχιστα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, ξεπερνώντας έτσι με ευκολία τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα μέσα της συνεδρίασης. Το Χ.Α. δεν επηρεάστηκε ούτε από το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά ούτε και από την αύξηση των short θέσεων των hedge funds στις ελληνικές τράπεζες, ενώ αντίθετα ακολούθησε τη βελτίωση που σημειώθηκε στα ελληνικά ομόλογα μετά τις ισχυρές πιέσεις της περασμένης εβδομάδας.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 703,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,17 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,35%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,73% στις 550,07 μονάδες, μια ανάσα από υψηλά ημέρας.

Από τον κλάδο ξεχώρισε η Alpha Bank η οποία σημείωσε άλμα της τάξης του 6,50%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 1,09%) και στο +1,36% και το +2,34% έκλεισαν Εθνική και Eurobank, παρά τη νέα «επίθεση» του short fund Oceanwood Capital Management στις δύο συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το fund στις 7 Μαρτίου προχώρησε σε αύξηση των αρνητικών του θέσεων στην Εθνική Τράπεζα στο 1,24% από 1,11% πριν, ενώ στις 8 Μαρτίου προχώρησε σε αύξηση των shorts του και στην Eurobank στο 1,62% από 1,54%.

Οπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, τα funds που ποντάρουν στην πτώση του τραπεζικού συνεχίζουν να αυξάνουν θέσεις παίζοντας το στοίχημα ότι ο κλάδος θα πάει κάποια στιγμή σε αναγκαστικές αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές που θα τους δώσουν την ευκαιρία να κλείσουν θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως απαραίτητα θα κερδίσουν. Πολλά θα εξαρτηθούν για τον κλάδο από τις αποφάσεις του επόμενου διαστήματος. Είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα έχει σημαντικές συγκινήσεις με μια αγορά που πλέον απέκτησε και πάλι ενδιαφέρον ύστερα από μεγάλο διάστημα και μπροστά της έχει σημαντικά νέα να δώσει, χώρια ότι είναι σε μια εκλογική χρονιά που κάποιοι ποντάρουν στην αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τους φόρους και τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή