Η νέα τεχνολογία αλλάζει την οικονομία και την καθημερινότητά μας

Η νέα τεχνολογία αλλάζει την οικονομία και την καθημερινότητά μας

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας νέος επιχειρηματικός και τεχνολογικός κόσμος θα αρχίσει να αναδύεται σταδιακά με την έλευση του «υπερδικτύου» 5G, μεταμορφώνοντας θεαματικά διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Σχεδόν μία ανάσα πριν από την παγκόσμια εξάπλωσή του, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εκτιμήσεις για τη συνεισφορά που θα έχει η νέα τεχνολογία στην παγκόσμια οικονομία. Και όταν γίνεται λόγος για το νέο δίκτυο 5G, δεν αναφερόμαστε μόνο στις μεγάλες ταχύτητες του Ιντερνετ, αλλά σε ένα φάσμα νέων τεχνολογιών που εκτείνεται από τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα συνδεδεμένα δίκτυα συσκευών, μέχρι και τη νέα γενιά ρομπότ, των οποίων οι δεξιότητες ενδέχεται να υπερβαίνουν ακόμη και τις δικές μας. Αυτή η νέα εποχή στα δίκτυα αναμένεται να φέρει στην αγορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εκτιμάται ότι θα αλλάξουν εκ βάθρων ολόκληρες βιομηχανίες και θα δημιουργηθούν νέα business models.

Πωλήσεις 12 τρισ.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, σήμερα πολλοί οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το μέγεθος αυτού του επικείμενου παγκόσμιου μετασχηματισμού, με την εταιρεία IHS Markit να υπολογίζει πως το δίκτυο 5G θα εκτινάξει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Το 2035 οι ετήσιες πωλήσεις προϊόντων που θα γίνονται μέσω του συγκεκριμένου δικτύου θα αυξηθούν κατά 12 τρισ. δολάρια.

Οσο δηλαδή ήταν το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας κατά την περυσινή χρονιά. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για τους καταναλωτές, οι πρώτες αλλαγές θα αφορούν την ταχύτητα των δεδομένων στα κινητά τηλέφωνα. Το 5G θα είναι τελικά 100 φορές ταχύτερο από το 4G, επιτρέποντάς τους να «κατεβάζουν» ταινίες μεγάλης διάρκειας σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα. Αλλαγές όμως προμηνύονται και στον χώρο εργασίας, καθώς η νέα τάση θα οδηγήσει στην αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών αλλά και στην ενίσχυση της ψηφιακής διασύνδεσης, αυξάνοντας την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ ήδη οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε μία κούρσα για τα νέα 5G smartphone. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Huawei, στέλεχος της οποίας αποκάλυψε στους Financial Times ότι μέσα στο 2019 η εταιρεία θα πουλήσει τέτοια smartphone για 600 δολάρια, σε τιμή δηλαδή χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ασκώντας σαφείς πιέσεις σε ανταγωνιστές της, όπως η Apple.

Ενώ όμως στη Ν. Κορέα και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ τα εγκαίνια του δικτύου 5G βρίσκονται προ των πυλών, θα παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα ωσότου δούμε μεγάλες αλλαγές. Σύμφωνα με το Bloomberg, αλλαγές εξυφαίνονται αρχικά στον χώρο του δικτύου των πραγμάτων, το γνωστό ως «Ιnternet of Things». Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει όλες τις μηχανές και τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Ιντερνετ, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με την έλευση του δικτύου πέμπτης γενιάς. Κατά τους αναλυτές της DBS Group Research έως το 2030 εκτιμάται ότι θα δεκαπλασιαστούν και θα φθάσουν τα 125 δισ. από 11 δισ. πέρυσι.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από το 5G, καθώς ήδη τα οχήματα χωρίς οδηγό χτίζουν το μέλλον στον κλάδο των μεταφορών. Για την ακρίβεια, μεγάλες εταιρείες από την Apple μέχρι και την Uber στοχεύουν να δημιουργήσουν αυτοκινούμενα οχήματα με ορισμένα από αυτά να έχουν ήδη δοκιμαστεί σε δρόμους πόλεων. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στον κλάδο υγείας. Δεν είναι απίθανο δηλαδή, κάποια στιγμή, όταν είμαστε άρρωστοι να παραγγείλουμε από το σπίτι μας μία κινητή αυτόνομη κλινική μονάδα η οποία θα προσφέρει αυτοματοποιημένα διαγνωστικά τεστ και θα δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τηλεδιάσκεψη με τον γιατρό.

Με όχημα την ταχύτητα μετάδοσης του όγκου δεδομένων και της ρομποτικής, αλλαγές θα γίνουν και σε διαδικασίες που απαιτούν βαθύτερη ιατρική γνώση. Σύμφωνα με το Bloomberg, ρομπότ θα μπορούν να συμμετάσχουν στην τηλεχειρουργική, δηλαδή σε χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται με τον χειρισμό της ρομποτικής από απόσταση, ενώ κάποιες μπορεί να διεξάγονται εν μέρει και αυτοματοποιημένα. Ενδέχεται μάλιστα, μία τέτοια αλλαγή να αποφέρει οφέλη σε άτομα μεγάλης ηλικίας που ζουν κυρίως στην ύπαιθρο, σε περιοχές δηλαδή όπου οι υπηρεσίες τους είναι ανεπαρκείς. Τέτοιες εξελίξεις μπορούν να γεννήσουν όμως και δεύτερες σκέψεις.

Εκατομμύρια οδηγοί ταξί, φορτηγών ή και λεωφορείων για παράδειγμα θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, παρότι υπάρχουν φωνές που λένε ότι αυτές οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα αντικατασταθούν από νέες σε άλλους τομείς. Επίσης, διάφορα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ με οχήματα χωρίς οδηγό, δημιουργούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια που παρέχουν τόσο στους επιβαίνοντες όσο και στους πεζούς.

ΗΠΑ – Κίνα

Οπως και να έχει, αυτή η νέα εποχή αποτελεί δέλεαρ για τις δύο υπερδυνάμεις ΗΠΑ – Πεκίνο, όπως διαφαίνεται και από τους τριγμούς στις εμπορικές τους σχέσεις. Η δε Κίνα θέλει να κατακτήσει τις λεγόμενες βιομηχανίες του μέλλοντος, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιό της Made in China 2025. Ο δε Τραμπ διατρανώνει ότι «το 5G είναι ένας αγώνας, τον οποίο η Αμερική πρέπει να κερδίσει». Το ποιος θα αναδειχθεί νικητής είναι προς το παρόν αβέβαιο. Το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα φέρουν έναν «αέρα» φουτουριστικό «εκσυγχρονίζοντας» σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή