«Βουτιά» στο Χ.Α. κατά 2,6% λόγω… Τραμπ

«Βουτιά» στο Χ.Α. κατά 2,6% λόγω… Τραμπ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απότομη προσγείωση στις 754 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη έφερε το παγκόσμιο sell-off που προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την απειλή επιβολής νέων δασμών στην Κίνα, παρασύροντας έτσι όλους τους κλαδικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο κόκκινο. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες και είχαν υπεραποδώσει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά από τις αρχές του έτους, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ένας τίτλος κατάφερε να… διασωθεί στα θετικά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ΔΕΗ (+1,98%). Ετσι το Χ.Α. δεν μπόρεσε να «τιμολογήσει» και να… χαρεί την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS την Παρασκευή. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο από τη διεθνή αναταραχή, τη στιγμή που προέρχεται μάλιστα από ένα ιδιαίτερα ισχυρό τετράμηνο, όπου οι αποδόσεις του ήταν οι υψηλότερες διεθνώς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως. παρά την επιδείνωση του κλίματος στο Χ.Α., η αγορά των ελληνικών ομολόγων παρέμεινε ατάραχη, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,34%, στα ίδια επίπεδα με αυτά της Παρασκευής.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,60% στις 754,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στα 46,82 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,30%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,16% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 3,98% στις 612,85 μονάδες. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Πειραιώς και Alpha Bank με απώλειες 4,38% και ακολούθησαν η Εθνική στο -4,04% και η Eurobank στο -3,22%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής της Λέων Δεπόλας AXEΠΕΥ, το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας ήταν άσχημο για το Χ.Α. λόγω του ιδιαίτερα αρνητικού διεθνούς κλίματος. Πάντως, αναμφισβήτητα, κομβικό σημείο για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα προκύψουν. Παράλληλα, πολλές δεικτοβαρείς εισηγμένες θα διανείμουν μέρισμα το επόμενο δίμηνο με τρίμηνο, ενώ αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από τους εταιρικούς ισολογισμούς. Οπως εκτιμά, η μεσοπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ανοδική, αλλά με μικρότερη κλίση, ενώ οι πιθανές διορθώσεις θα μπορέσουν εν πολλοίς να απορροφηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή