Στη Δικαιοσύνη για το αναδρομικό rebate

Στη Δικαιοσύνη για το αναδρομικό rebate

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εξετάζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, σε περίπτωση που το ελληνικό Δημόσιο προχωρήσει τελικά σε νομοθετική ρύθμιση για την είσπραξη των οφειλών μέσω rebate για τα έτη 2006-2011. Συγκεκριμένα, η διαφωνία τους αφορά κυρίως τα οφειλόμενα ποσά για το διάστημα 2006-2008, τα οποία διεκδικεί αναδρομικά το ελληνικό Δημόσιο.

Το ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών –που βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης– ήρθε στο προσκήνιο τον περασμένο Μάρτιο από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Ειδικότερα, τότε, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι ηγεσίες των δύο υπουργείων μίλησαν για ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο λόγω μη είσπραξης του ποσού των 241 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του rebate για τα έτη 2006-2010. Μάλιστα, ανέφεραν πως το προαναφερόμενο ποσό δόθηκε ως δώρο στις φαρμακευτικές εταιρείες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις επειδή αυτές παρέλειψαν να το εισπράξουν.

Κατά τους υπολογισμούς τους, για το 2006 και το 2007 το σύνολο των ποσών που δεν εισπράχθηκε από τις εταιρείες ανέρχεται στα 134 εκατ. ευρώ, για το 2008 στα 67,2 εκατ. ευρώ και για το 2009-2010 στα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα να καταβληθούν οι παραπάνω οφειλές μέχρι και σε 120 δόσεις. Αυτό, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, θα οριστεί μέσα από υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή για τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Ωστόσο, παράγοντες του φαρμακευτικού κλάδου έχουν προβάλει τις έντονες ενστάσεις τους κυρίως για τις οφειλές των ετών 2006-2008, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι τότε «δεν υπήρχε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άρα δεν υπήρχαν ακριβή και επαληθεύσιμα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη βάσει των οποίων οριζόταν το ύψος του rebate». Οι ίδιοι εξηγούν ότι «το rebate ανερχόταν περίπου στο 3% επί της καθαρής τιμής των τεμαχίων φαρμάκων που θα αποζημίωνε το εκάστοτε Ταμείο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφή στοιχεία για τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών». Αντίθετα, οι ίδιοι παράγοντες του κλάδου αναφέρουν πως οι οφειλές για τα έτη 2009-2011 είναι βεβαιωμένες από την εφορία και πως ήδη για τα έτη 2009-2010 το ποσό των 40 εκατ. ευρώ έχει πληρωθεί από τις εταιρείες που χρωστούσαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα ορίζει τον τρόπο υπολογισμού και καταλογισμού των οφειλόμενων ποσών. Ωστόσο, παράγοντες του κλάδου προσπαθούν, σε συνεργασία με τους νομικούς τους συμβούλους, να βρουν κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για τη διεκδίκησή τους από το ελληνικό Δημόσιο για τα έτη 2006-2008. «Εμείς θα εξετάσουμε τη νομοθετική ρύθμιση και δεν αποκλείουμε να καταφύγουμε σε κάθε νομική ενέργεια για ακύρωση ή τουλάχιστον για την αναστολή της απόφασης». Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολλές εταιρείες, κυρίως εγχώριες, θα περιέλθουν σε δεινή θέση, διότι θα αναγκαστούν να αναστείλουν επενδυτικά προγράμματα για να εγγράψουν στις λογιστικές τους καταστάσεις τα οφειλόμενα ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή