Ανοδος στο Χ.Α. μετά τις αλλαγές στον MSCI

Ανοδος στο Χ.Α. μετά τις αλλαγές στον MSCI

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες, στη συνέχεια, και με «οδηγό» τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ανέβασε ρυθμούς, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε έστω και οριακά να ξεπεράσει τις 730 μονάδες και να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος. Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της αγοράς, εκτός από το μίνι ράλι των τραπεζών που έφερε η αναβάθμιση των Eurobank και Eθνικής στον δείκτη MSCI Ελλάδας, έπαιξε και η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς και οι ήπιες τάσεις στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία είχε επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, παρότι αρκετά blue chips παρέμειναν υπό πίεση (ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, Jumbo, Aegean). Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 732,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος ήταν εμφανώς αυξημένος και διαμορφώθηκε στα 85,59 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία πακέτων να φθάνει το 19,94% του συνολικού τζίρου (17 εκατ. ευρώ).

«Πρωταγωνιστές» της ημέρας ήταν οι τράπεζες, συγκεντρώνοντας το 60% του τζίρου, και κυρίως η Εθνική και η Eurobank. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,08%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,35% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντική άνοδο 3,56% στις 603,82 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε στο +4,55%, η Πειραιώς στο +3,49%, η Εθνική στο +3,33% και η Eurobank στο +2,47%.

Η επανένταξη των μετοχών της Eurobank και της Εθνικής στον δείκτη MSCI Standard Greece ήταν αναμφισβήτητα θετική είδηση εν μέσω ενός σκηνικού ανομβρίας από πλευράς σημαντικών οικονομικών ειδήσεων, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ομως, η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου έχει επικεντρωθεί σε εξαγγελίες που συνδέονται με τα χειμαζόμενα εισοδήματα των νοικοκυριών, που όμως δεν υποβοηθούν την αναπτυξιακή διαδικασία. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τελεί υπό αναστολή, χωρίς να είναι σαφής ο χρόνος επανέναρξης των σχετικών διαδικασιών, στερώντας το επενδυτικό περιβάλλον από έναν βασικό μεταρρυθμιστικό καταλύτη. Ετσι, η επίδραση των εξωτερικών αναταράξεων βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς γραμμές άμυνες, με τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα να είναι σε πλήρη εξέλιξη, κάτι που θα πλήξει την παγκοσμιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή