Ισχυρές πιέσεις και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώμαλη προσγείωση στις 717 μονάδες χθες για τον Γενικό Δείκτη, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις και σημαντικές πιέσεις στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικά στην Εθνική Τράπεζα και στην Coca-Cola (-5,64% μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Coca-Cola ότι κρατάει τη θυγατρική στην Αφρική αντί να προχωρήσει σε refranchise). Οι αναταράξεις που φέρνουν οι αλλαγές των δεικτών MSCI (σε ισχύ στις 29 Μαΐου), σε συνδυασμό με τη συνέχιση της αβεβαιότητας γύρω από την παροχολογία της κυβέρνησης (για την οποία η Fitch χτύπησε χθες «καμπανάκι»), διατηρούν τους επενδυτές σε επιφυλακή. Οι αντιστάσεις που έδειξαν τέσσερα blue chips (ΔΕΗ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Cenergy, ΟΤΕ) δεν ήταν αρκετές για να συγκρατήσουν την πτώση της αγοράς και την επιθετική διάθεση των πωλητών.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 717,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,84 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,39%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,69% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,84% στις 588,20 μονάδες. Η Εθνική σημείωσε βουτιά 4,57%, η Alpha Bank έκλεισε στο -1,89%, η Eurobank στο -0,70% και η Πειραιώς αμετάβλητη στο 1,45 ευρώ. Στο αρνητικό κλίμα του Χ.Α. συνέβαλαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με τους επενδυτές σε όλη την περιοχή της Ευρώπης να προτιμούν να αποφύγουν το ρίσκο ενόψει ευρωεκλογών. «Ο κύριος καταλύτης για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου τις επόμενες εβδομάδες είναι αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την επόμενη Κυριακή», τονίζει χαρακτηριστικά η Μerit Sec. Μία εβδομάδα απομένει για τις εκλογές, με την αγορά να περιμένει το αποτέλεσμα που κάλλιστα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη κίνησή της, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Ο τζίρος είναι φανερά μειωμένος, προφανώς λόγω του στενού εύρους διακύμανσης, με τα funds και τους επενδυτές να κρατούν περισσότερο στάση αναμονής, όπως προσθέτει. Από την πλευρά του, ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας AXEΠΕΥ, επισημαίνει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, η μεταβλητότητα του οποίου ενδεχομένως να αυξηθεί σημαντικά από την επομένη των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή