Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου στο Χρηματιστήριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ισχυρή άνοδο κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω των πολιτικών εξελίξεων που οδηγούν σε πρόωρες κάλπες, με τα συνολικά κέρδη του διημέρου για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από τις 800 μονάδες, να αγγίζουν το 8,6%, ενώ τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη ξεπερνούν το 19%. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει αυξηθεί κατά 2,8 δισ. ευρώ από την Παρασκευή.

Είναι ξεκάθαρο πως τα εγχώρια και τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ενεργοποιηθεί έντονα μετά τις κάλπες της Κυριακής, αποτιμώντας την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μετά μια σύντομη προεκλογική περίοδο, με φιλικές προς την αγορά πολιτικές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, ενώ οι προσδοκίες για επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον υψηλές. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους και τάσεις –κυρίως– σταθεροποίησης, το τελευταίο δίωρο περίπου η αγορά άρχισε να κινείται ξεκάθαρα προς τον στόχο των 800 μονάδων με «όπλο» την έντονη κινητοποίηση των αγοραστών και την εκτόξευση του τζίρου ειδικά στις τελικές δημοπρασίες, λόγω του rebalancing των δεικτών της MSCI, που ολοκληρώθηκε χθες. Αξίζει να σημειώσουμε πως από σήμερα και η μετοχή της Εθνικής εισάγεται στον MSCI Greece Standard, μετά τη Eurobank την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ένταξη και της Πειραιώς στον δείκτη το επόμενο διάστημα, καθώς το ράλι έχει στείλει την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,32% στις 794,63 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 355,63 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,41%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +2,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέο άλμα 6,65%, στις 712,19 μονάδες. Η Πειραιώς σημείωσε νέο ράλι στο +15,04%, η Eurobank σημείωσε άλμα 9,77%, η Alpha Bank έκλεισε στο +3,82% και η Εθνική στο +0,95%.

Η επενδυτική κοινότητα προεξοφλεί πως η νέα κυβέρνηση θα έχει ενισχυμένο φιλοεπενδυτικό προφίλ, προσδοκώντας ότι θα είναι το αποτέλεσμα της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Προσδοκά ότι θα επαναφέρει τον ταχύ βηματισμό στις μεταρρυθμίσεις με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις. Ετσι, το χρηματιστήριο, όντας μηχανισμός προεξόφλησης, δίνει άμεσα ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τα στενά όρια στα οποία είχε εγκλωβιστεί το προηγούμενο διάστημα αφού τα δεδομένα άλλαξαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή