ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς ειδική διαχείριση η «Ναυτεμπορική»

Προς ειδική διαχείριση η «Ναυτεμπορική»

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πλειστηριασμού των περιουσιακών της στοιχείων και την αλλαγή ιδιοκτησίας βρίσκεται η ιστορική οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική», μετά την απόφαση της Eurobank να καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση υπαγωγής της εταιρείας σε έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Η δικάσιμος έχει ορισθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 και στο μεσοδιάστημα οι σημερινοί ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα –νομικά και πραγματικά– να αναζητήσουν αγοραστή για να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχία στους εργαζομένους της επιχείρησης, αν και μόνο αιφνιδιαστική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, δεδομένου του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, είχαν γίνει προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων με τους πιστωτές, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν, ενώ από τις 3 Οκτωβρίου 2017 η διαπραγμάτευση της μετοχής της «Ναυτεμπορικής» στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανασταλεί λόγω μη δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2017, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του 2018. 

Η κίνηση, πάντως, της Eurobank θεωρείται ότι έγινε προκειμένου να προλάβει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι σημερινές ιδιοκτήτριες της εφημερίδας, οι αδελφές Αθανασιάδη, σε κατάθεση αίτησης πτώχευσης της επιχείρησης. Εάν το δικαστήριο επικυρώσει την αίτηση της Eurobank, τότε ο ειδικός διαχειριστής που ήδη έχει ορισθεί από την τράπεζα θα προχωρήσει σε δημόσιο διαγωνισμό των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Με αυτή τη διαδικασία η εταιρεία πλέον ελεύθερη βαρών, δηλαδή το ενεργητικό της, μεταβιβάζεται σε νέο ιδιοκτήτη, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των απαιτήσεων που έχει πλέον η Eurobank από τη «Ναυτεμπορική» υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρεώσεις υπάρχουν και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 3,83 εκατ. ευρώ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της χθες το απόγευμα στο Χ.Α. η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει γνώση της αιτήσεως περί υπαγωγής στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης.  H «Ναυτεμπορική» ιδρύθηκε το 1924 από τους αδελφούς Πάνο και Γεώργιο Αθανασιάδη, και η ίδρυσή της σηματοδότησε την εμφάνιση του οικονομικού Τύπου στη χώρα μας. Το 2000 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.