Με άνοδο 0,68% ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο το β΄ εξάμηνο

Με άνοδο 0,68% ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο το β΄ εξάμηνο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η συνεδρίαση να ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αρκετές εναλλαγές προσήμων, ωστόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, τα ισχυρά κέρδη σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και κυρίως το νέο ράλι των ελληνικών ομολόγων, κατάφερε να κλείσει με κέρδη (αν και με χαμηλό τζίρο) ξεκινώντας το β΄ εξάμηνο του έτους με πολύ καλές βάσεις. Ετσι, το Χ.Α. βρέθηκε μια ανάσα από τις 875 μονάδες, κινούμενο στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Φεβρουαρίου του 2018.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 874,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,07% μετά και τη σημαντική άνοδο σε ΔΕΗ (+5,5%), Lamda Development (+4,55%) και Motor Oil (+3,11%) παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν ΕΛΠΕ (-1,95%), Coca-Cola (-1,44%) και ΟΤΕ (-0,85%), ενώ στο +2,06% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετά τα ισχυρά κέρδη σε Ιντραλοτ (+10,09%), MIG (+7,98%), Ιντρακομ (+5,69%) και Αβαξ (+5,46%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 808,17 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει αμετάβλητη στο 1,76 ευρώ, την Εθνική να υποχωρεί οριακά κατά 0,12%, τη Eurobank να κλείνει στο +0,35% και την Πειραιώς στο +1,04%.

Η νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στήριξε για άλλη μία φορά την αγορά, με την απόδοση στο 10ετές να διαμορφώνεται σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 2,336% (πτώση άνω του 5% από την Παρασκευή), ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρέθηκε στις 267, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2010.

Σύμφωνα με την Beta Securities, η ενισχυμένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας μετά τις εκλογές, οι οποίες υποδηλώνουν αλλαγή της κυβέρνησης, μαζί με την καλή ψυχολογία που επικρατεί στις ξένες αγορές, δίνουν στήριξη στο Χ.Α. σε μια συνέχεια της ανοδικής κίνησης.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, σημειώνει πως οι τράπεζες είναι ο κλάδος που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Η ρευστότητα, όπως επισημαίνει, είναι διάχυτη, με το Χ.Α. να ποντάρει στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, περιμένοντας να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα. «Να θυμόμαστε ότι μετά τα εκλογικά αποτελέσματα θέλει προσοχή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ανεξάρτητα αν είναι θετικά, μιας και πολλοί έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν με σκοπό να ρευστοποιήσουν στο γεγονός», τονίζει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή